След приемането на еврото левовете ще останат обменяеми вечно, само

...
След приемането на еврото левовете ще останат обменяеми вечно, само
Коментари Харесай

Обявиха докога можем да обменяме левовете в евро

След приемането на еврото левовете ще останат обменяеми постоянно, единствено че в Централната банка

Спор по новия закон за Българска народна банка беляза началото на работната седмица на Народното събрание. Опозицията насочи рецензии към управлението на банката, че към момента липса цялостен разбор на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.
В изявление за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази вяра датата за влизане на България в еврозоната да не се отсрочи, тъй като с изключение на всичко друго, това съгласно него има смисъла и на  " геополитическа котва ".

" Засега това е заявено от страна на европейските институции, признато като наше предпочитание. Не бива да забравяме, че ние се причисляваме към една релативно добре работеща система, а не тя към нас. "
Запитан за какво българите се опасяват от еврото, Хампарцумян съобщи, че това се дължи на незадоволителна осведоменост.

" Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия стопански триумф или крах, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче отново съм си толкоз висок. Не бива да виним еврото за личните си страхове и неуспехи. "

Превалутирането ще бъде за сметка на страната, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се схванат с страната по какъв начин това да стане, без да бъде за сметка на жителите, изясни банкерът.
При ипотечните заеми няма да има закръгляне. " Най-вероятно ще е автоматизирано, тъй като преподписване на подобен огромен брой контракти административно би било призрачен сън ", уточни още Хампарцумян.

Следва да разграничим естествените инфлационни процеси – повишаването и без еврото, от предстоящи резултати след въвеждането му, разяснява Левон Хампарцумян в предаването " Преди всички ". По думите му, " има други фактори, които вършат нещата по-скъпи и подхранват инфлацията ".

Дори след гратисния интервал за продан на левовете, " тези пари са обменяеми постоянно, единствено че в Централната банка или банки, които ще го създадат това ", в случай че отидете в Централната банка, това ще бъде гратис отсам до края на света ", увери банкерът.

" Стойността на тези пари не изгаря от смяната. "

Има калкулации, че в Германия към момента по къщите има към 30 милиарда марки, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР