След през 2014 г. фирмата-наемател Imex Group е загубила значителен

...
След през 2014 г. фирмата-наемател Imex Group е загубила значителен
Коментари Харесай

Оръжие за 4,7 млн. долара пропада вдън земя от складовете във Врбетице след експлозиите

След през 2014 година фирмата-наемател Imex Group е изгубила забележителен брой оръжия, заяви пражкият вестник „ Mladá fronta DNES “.
„ По данни на Imex Group са изчезнали към хиляда ръчни противотанкови гранатомети RPG-7, 800 автоматизирани пушки, 500 картечници, 100 револвера и разнообразно съпътстващо съоръжение, по-специално щикове за картечници. Всички те, считат от компанията, са изчезнали след детонациите в края на 2014 година и са могли да попаднат в ръцете на търговци на оръжие на черния пазар ", се споделя в публикацията.
В тази връзка компанията Imex Group подава изказване до правоохранителните органи, смятайки, че изчезналите оръжия са били откраднати или от извършители, или от някой от полицията, написа вестникът. На собствен ред полицията продължава да проверява случая с детонациите, като се интересува дали някой е оказал помощ на уредниците на детонациите да влязат на територията на складовете, се споделя в отчета.
" По тази причина през февруари тази година притежателят на Imex Group Петр Бернатик е бил арестуван за 48 часа и са били осъществени обиски в дома и компанията му ", написа вестникът.
 Чехия ще желае от Русия 40 млн. евро като обезщетение за гърмежите във Върбетице Чехия ще желае от Русия 40 млн. евро като обезщетение за гърмежите във Върбетице
Чешката република има намерение да изиска от Русия най-малко 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като отплата за материалните...
Групата Imex прави оценка вредите от загубата на оръжия на 100 милиона крони (около 4,7 милиона долара), като компанията има намерение да изиска като обезщетение 75 милиона крони (около 3,5 милиона долара) от чешката страна, съгласно известия в медиите.
В момента всички оръжия, събрани след детонациите, се намират в полицейски склад в град Зноймо (в югоизточната част на страната) в три запечатани корабни контейнера. Във връзка с продължаването на следствието информацията за наличието на тези контейнери е недостъпна, написа медията.
В същото време, съгласно изданието, е известно, че през 2016 и 2017 година крадците са съумели да обхванат 6 пъти през дупки в оградата на пространствата, в които това оръжие е било държано под полицейски надзор по това време. По-късно двама от тези крадци са наказани за кражба и продажба на оръжия за 34 и 36 месеца.
Прага В отговор Москва разгласи 20 чиновници на чешката дипломатическа задача за личност нон грата, като съобщи, че обвиняванията за детонацията са неуместни, неоснователни и скандални. Кремъл съобщи, че Русия няма да толерира " това, което се прави в Чехия " и в страните, които са се включили към нея, а също по този начин означи, че голословните обвинявания на Чешката република против Руската федерация са предизвикали изключителни вреди на връзките сред двете страни. Руското външно министерство добави, че тези обвинявания против Русия са част от огромна акция на Запада против Москва.
В абсурда се оказа забъркана и България.
 Случаят с гърмежите във Врбетице върви към неуспех що се отнася до неоправдателни присъди Случаят с гърмежите във Врбетице върви към неуспех що се отнася до неоправдателни присъди
Наказателното дело за детонациите в склада за муниции в село Врбетице през 2014 година, за които чешките управляващи подозират двама съветски гр...
Експлозията на муниции в склад във Върбетице през октомври 2014 година, за която Чешката република подозира сътрудници на съветските специфични служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това заяви министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия. Според министъра е било планувано боеприпасите да се взривят по-късно, откакто бъдат превозени до България. По данни на следствието, в покупката е взел участие българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше токсичен през 2015 година, само че оцеля. Според Хамачек полицията е открила, че съветските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са взели участие във гърмежите (те са имали съветски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 година, те са употребявали също паспорти на името на жителя на Молдова Николай Поп и жителя на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в английския Солсбъри, стана известно, че сътрудниците са работили в полза на Руската федерация. Седмичникът " Респект " твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни спорове. Както показват редица медии боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предопределени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио оповестява, че във Върбетице „ е избухнало нещо, което Гебрев към този момент е бил купил и е почнал да изнася “. На собствен ред ръководителят на чешкото държавно управление Андрей Бабиш съобщи, че по това време към този момент е било платено за боеприпасите.
В публично известие на сдружението ЕМКО във връзка разкритията на чешкото държавно управление за присъединяване на сътрудници на съветските специфични служби в терористични дейности на територията на Чешката Република обаче се споделя следното: Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 година муниции са били предопределени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не дават отговор на истината. ЕМКО в никакъв случай не е изнасяло за Украйна муниции с генезис от Чехия. Това е писмено потвърдено.Във връзка с покачвания медиен интерес, след разкритията на чешкото държавно управление за присъединяване на сътрудници на съветските специфични служби в терористични дейности на територията на Чешката Република.
Още:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР