След превземането на Мосул в града са били изтезавани и

...
След превземането на Мосул в града са били изтезавани и
Коментари Харесай

Кървави отмъщения помрачават победата над "Ислямска държава" в Мосул

След завладяването на Мосул в града са били изтезавани и екзекутирани бойци на " Ислямска страна ", само че и членове на фамилиите им. Правителството в Багдад очевидно си затваря очите. Коалицията, водена от Съединени американски щати, също, написа Матиас декор Хайн за " Дойче веле ".

Според последни данни на неправителствената организация Airwars, единствено по време на бомбардировките против позиции на ИД в Мосул са били убити 2000 души. Според информации на блогъра Mosul Eye в " Туитър " иракската войска е подложила на изтезания и е екзекутирала освен хванати бойци на така наречен " Ислямска страна ", а и членове на техните фамилии.

Още по време на господството на ИД в Мосул Mosul Eye разгласява информации от града. В началото на тази седмица блогърът написа няколко трагични известия, в които упрекна иракските сили за сигурност, че са третирали цивилните жители, останали в остарелия център на града, като бойци на ИД. Имало и доста изтезания.

Трупове в реката

Според блогъра иракската войска не е разполагала с проект по какъв начин да се отнася към фамилиите на бойците на ИД. Разпространените в обществените мрежи видеозаписи на изтезания и изтезания на военнопленници внушават във всеки случай извода, че в яростните боеве за центъра на Мосул освен са разрушени цели улици, само че и са погазени правилата на интернационалното и военното право. Британският ежедневник " Гардиън " още в събота заяви за безчет трупове, които се носят надолу по течението на Тигър.

Актовете на възмездие против хипотетични бойци на ИД и техните фамилии станаха предмет на разискване и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Извънредният делегат на Организация на обединените нации за Ирак Ян Кубис изрази в Ню Йорк угриженост от " растящото предпочитание за групово наказване на фамилии, за които се допуска, че са били свързани с ИД ".


© Goran Tomasevic, Reuters

Извършителите даже не се крият

Експертката Белкис Уиле от " Хюмън Райтс Уоч " удостоверява тези думи. Тя показва, че многочислени очевидци на фронта са описвали детайлно изтезания и изтезания на хора, подозирани по отношение на ИД. Експертката е изключително обезпокоена от това, че иракските военни даже нямат желание да прикриват постъпките си. Уиле акцентира и това, че нито един представител на държавното управление в Багдад не е призовал към следствие на случаите.

На питане на " Хюман Райтс Уоч ", консултант на иракския министър-председател Хайдер ал Абади още на 14 юли дал отговор, че държавното управление ще разгласи ограничения против въпросните офицери. Но това щяло да стане по-късно, " с цел да не се смущава ликуването от успеха ".

Белкис Уиле сочи, че не й е прочут нито един образец някой причинител на изтезания, убийства и изтезания да е бил притеглен към отговорност. Правозащитничката акцентира, че освобождението на Мосул е било обща интервенция на иракската войска и водената от Съединени американски щати коалиция против ИД. Затова тази обединението би трябвало да подсигурява, че частите, които тя поддържа с въздушни удари, се придържат към военното право. С въздушните си удари обединението не трябва да оказва поддръжка на военнопрестъпници.

Говорител на интервенция Inherent Resolve уточни пред Дъждовни води, че обединението не може да ревизира верността на информациите. С помощта на сателитни фотоси " Хюман Райтс Уоч " е открила мястото, на което е била осъществена една екзекуция, при която бойците първо пребиват пленника и след това го хвърлят от една канара. Видеото демонстрира по какъв начин те стрелят и против различен човек, който към този момент е повален.


© Ari Jalal, Reuters

Ликуването от успеха - празненства за идването на посланика на Европейски Съюз в Мосул.

Политика на нулева приемливост?

Говорител на иракската войска най-малко е изтъкнал, че всяко нарушаване на военното право е неприемливо и би трябвало да бъде обект на подробно и транспарантно следствие. Министър-председателят Абади разгласи политика на " нулева приемливост " по отношение на нарушавания, осъществявани от иракските сили за сигурност. За задачата била свикана специфична комисия за следствие на случаите.

Според Ренад Мансур от английския мозъчен концерн " Чатъм хаус ", иракските сили за сигурност имат възприятие за безотговорност. А и съзнанието на цялото общество във връзка с правото е прекомерно накриво, счита специалистът. Пред " Дойче веле " той сподели: " Говорим за едно извънредно травматизирано общество без солидни правни институции, които да защитят истината и помиряването. Войниците считат, че само те могат да въздават правдивост, защото правосъдната система е слаба ", акцентира Мансур.

Прогнозата на Mosul Eye е мрачна: " Този безпорядък разрушава престижа на иракската войска. Това е добре пристигнало за ИД и ще обремени бъдещето на Мосул, когато ИД към този момент няма да го има ", показва блогърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР