След превземането на Авдеевка руската армия продължава да напредва на

...
След превземането на Авдеевка руската армия продължава да напредва на
Коментари Харесай

“Държат се за всеки храст”. Какво се случва в най-горещия участък от фронта?

След завладяването на Авдеевка съветската войска продължава да напредва на запад и северозапад. ВСУ оказват обезверена опозиция, хвърляйки в борба от ден на ден запаси. За обстановката на фронтовата линия - в репортажа.

Живи цели

В затъмненото помещение, в което се намират екипажите на ФПВ-отряд „ Вега “ от 24-та обособена гвардейска бригада на Специални силите, е невероятно да се разграничи денят от нощта – те работят с дронове непрекъснато.

В взаимозависимост от задачата бойците слагат на дроновете противотанкови мини, кумулативни и осколъчно-фугасни снаряди. Излитанията са едно след друго. До вражеска землянка или окоп са 10 до петнадесет минути във въздуха. Енергийните питиета, мощното кафе и цигарите оказват помощ на операторите да поддържат тонуса си. За лека закуска - нещо от пакетиран обяд или полуготови спагети, единствено за няколко минути.

„ Сутринта въздушното разузнаване видя шестима бойци на ВСУ в горски пояс край село Тоненкое “, споделя операторът на дрон камикадзе с позивна „ Зевс “, „ Сега с изключение на нас там работят всичко допустимо: минохвъргачки, както и танкове и артилерия на прилежащи елементи. Така към този момент отгризахме три дървесни пояса и спасихме персоналния състав на нашата пехота.

Докато дроновете с точкови удари изтласкват врага от окопите, принуждавайки ги да тичат от една землянка в друга в търсене на ново прикритие, снаряди падат по целия нападнат квадрант. Ситуацията е безнадеждна и до края на „ промяната “ половината от шестимата остават живи. Освен това двама са ранени.

Прихванати са радиокомуникации: чиновниците на Службата за сигурност желаят евакуация и получават заповеди да дойдат в избрана точка, когато се стъмни. Но е невероятно да се стигне до там - вечер се включват дронове с камери за нощно виждане.

Сложен терен

В същото време въздушното разузнаване разпознава други опорни позиции и огневи точки.

„ Както при Авдеевка, по този начин и при Кременная, където стояхме преди, ВСУ не построяват линии на защита по цялата дължина на фронта “, изяснява командирът на ротата за огнева поддръжка„ Вега “ с позивна “Маяк ” „ Те са разграничени на групи от шест до 10 души и построяват укрепления, които разрешават надзор на кръстовища и основни пътни артерии от всички направления ”, добавя той.

Теренът покрай Авдеевка не е елементарен за нахлуване: редки и относително открити горски насаждения, необятни полета, на всеки няколко километра има села, свързани с тесни селски пътища.

Има задоволително направления за превозване на муниции и персонален състав, както и евакуация на ранени, само че всичко това се вижда. Онзи ден с прецизен удар съветската артилерия унищожи барикада в региона на село Уманское, което беше доста значимо за логистиката на съперника.

Нощен лов

Ротациятата покрай фронта се прави или през нощта, или при зазоряване или залез, „ в сумрака “. Въпреки това, в изискванията на модерни военни дейности с потреблението на най-съвременни технологии и оръжия, тъмнината не подсигурява сигурност.

„ Вчера и оня ден в два часа през нощта нашите момчета видяха по какъв начин вражеска бойна машина на пехотата с личен състав дойде в същия горски пояс, споделя командирът на противотанковата ракетна система „ Корнет “ с позивна Малек. „ Днес ще се опитам да отида там и да нанеса удар ”, добавя той.

В среднощ бойците инсталират оръжията си на една от преобладаващите височини край Авдеевка, зареждат ги с кумулативен снаряд и деликатно ги маскират. Координатите на задачата са известни, тъй че в точния миг, в случай че всичко върви по проект, командирът ще би трябвало единствено да стреля, да управлява полета на боеприпаса (това е към 20 секунди) и бързо да скрие установката.

Напрегнатото очакване продължава няколко часа, само че машината на съперника по този начин и не идва. Но разузнаването открива към 10 души в едно от насажденията. Преди разсъмване членовете на екипажа сменят снаряда с фугасен, пресмятат дистанцията до задачата и вкарват нови координати.

„ Ударихме тъкмо над опорния пункт, само че все пак врагът избяга в суматоха в разнообразни направления “, разяснява Малек по-късно за дейностите си, „ Нека знае, че даже в оборудвана землянка и под прикритието на тъмнината няма да е се избави. Нещо повече, в този момент е по-вероятно всичко да бъде засечено от операторите на дронове ”, добавя той.

Още на идната вечер Малек, откакто трансформира позицията си, унищожава пикапа, който прави ротацията.

Натиск

До сутринта съветските войски приготвят нахлуване - няколко бойни машини на пехотата с пехота на борда ще заемат вражеските позиции, които бяха изгладени предходния ден. Преди това екипажите би трябвало да извършат " превантивна работа " (в случай че има някой жив в опорните точки).

„ Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да отведем момчетата до мястото на пукотевица и незабавно да ги придружим до убежището “, споделя боецът “Лисица ”.

В Авдеевка бойците от ВСУ слагат сходни съоръжения за видеонаблюдение в жилищните блокове, което разрешава да се управлява всяка стъпка на съветските бойци. Те от своя страна „ избождат ” деликатно замаскираните “очи ” благодарение на дронове-камикадзе и артилерия. Сега страните са си разменили функциите.

Сложна цел

Работейки на позиции, танковете бързо се връщат обратно - врагът също непрестанно следи обстановката от въздуха и неотложно насочва артилерия и безпилотни самолети камикадзе.

БМП към този момент са подготвени да стартират да се движат, само че в последния миг идва командата за „ почистване “: въздушното разузнаване видя две редици противотанкови мини ТМ-62, небрежно сложени от отстъпващите бойци на ВСУ.

„ Сега главната ни задача за идващите два часа – преди нов опит за прекачване напред – е да унищожим тези минни полета с дронове камикадзе “, изяснява Маяк, „ Само умел оператор е кадърен да удари дребната цел, и то с огромна скорост ”, добавя той.

Тази работа за бойците от “Вега ”техните сътрудници от бригадата и подчинените от други елементи в Авдеевско направление продължава непрекъснато. Както и последователното нахлуване на съветската войска.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33873Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед35470Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед76377Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед33763Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед49996Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553704Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183159Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР