След преминали няколко проверки от медицински одит "Пирогов" има препоръка

...
След преминали няколко проверки от медицински одит "Пирогов" има препоръка
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в Пирогов с 300 лева

След минали няколко инспекции от медицински одит "Пирогов " има рекомендация да влезе в стандартите по специалностите, те и в този момент са, само че би трябвало повече, разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на "Пирогов ", проф. Асен Балтов. Той добави, че в болничното заведение работят 2150 индивида, само че по конструкция би трябвало да са 2700, а наличния личен състав и щатни бройки би трябвало да дават отговор на всички стандарти.

Ако има 4 травматологии ще се създадат две, ще има 6 лекари и 12 сестри, същото е и за хирургията. Ще се окрупняват отделения и лаборатории, 7 лаборатории в един общ блок с една шапка от 3 души, които ще управляват. Отпадат някои началнически длъжности, а някои ще отпаднат от единствено себе си. "Пирогов " има доста пациенти и лекарите натрупат опит, степени и напущат, изясни Балтов.

От 1 януари минималната работна залата е нараснала на 510 лв., през днешния ден и на следващия ден са последните договаряния и се подписва Колективен трудово контракт, а от 1 април би трябвало да се покачат заплатите в болничното заведение приблизително с 300 лв.. Няма да има съкращения, а единствено усъвършенстване, т.е. на равнището на подготвеност на личния състав, добави ръководителя на Пирогов.

Увеличението на заплатите е вяра да се привлекат медицински сестри, което е проблем за всички лечебни заведения и с тези фрагменти.

Относно финансовото положение за 2017 година, Балтов изясни, че са направени погасителни проекти и предоговаряне на отговорностите. Като цяло се завърша с към 1,5 млн. над това, което е все още. Имат към 22 млн. отговорности, само че по отношение на договарянето към този момент са в добра обстановка. Има баланс и този баланс ще усъвършенства обстановката, а с новите цени и клинични пътеки, приходите ще се усилят със 120 хиляди на месец.

Балтов разяснява, че откогато е поел поста са направени публични поръчки за съвсем всички контракти и са понижили съвсем всички цени на лекарства и консумативи, разноските са усъвършенствани оптимално, а с договорите ще се усъвършенстват годишно. Прането е понижено на половина с към 30 хиляди лева на месец. Сключен е и контракт за енергийна успеваемост.

Поддръжка на асансьори е съществено перо, само че договорите на "Пирогов " са положителни, имат обаче доста асансьори и то остарели, само че няма преразход. Стараят се всяка социална поръчка да е транспарантна, добави Балтов.

Започва работа и нова регистратура, за усъвършенстване и в помощ на пациентите. Някои от павилионите не са ремонтирани от 70-та година, само че няма средства, надяват се да има опция идващите. Единствените свръхмодерна е детската клиника.

Балтов разяснява и дигитализирането на здравната карта, дефинира ги като потребни, само че независещи от "Пирогов ". Във връзка с електронните здравни досиета, той разяснява, че в "Пирогов " върша каквото могат и все още, помогнали са и на НЗОК с информация.

Накрая проф. Балтов предизвести, че мръсният въздух се отразява по-зле от цигарения пушек. Замърсяването заплашва с рак на белия дроб повече от един деен пушач или даже въздържан. Уточни че това е неговото персонално мнение, тъй като няма данни, само че по отношение на статистиката чака увеличение на онкологичните болести заради тази причина.

На 16 март 2018 година от прокуратурата оповестиха, че стартират инспекция против "Пирогов " и още шест лечебни заведения. От Института за незабавна здравна помощ обявиха, че ще спомагат напълно на държавното обвиняване.

Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ "Д-р Черкезов " -Велико Търново и МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски "-Кърджали.

Проверката на болничните заведения стартира още при започване на декември месец предходната година. Проверката бе оповестена от три институции - Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в лицето на основния прокурор. Поводът беше окаяното състояние, в което се намират няколко лечебни заведения - Враца, Ловеч и други, само че редом с това редица действия се правят от частни здравни заведения. Така инспекцията бе оповестена против източването на Здравната каса от лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР