След прекратяването на функциите на НЕК като обществен доставчик на

...
След прекратяването на функциите на НЕК като обществен доставчик на
Коментари Харесай

След като няма да е обществен доставчик, НЕК се фокусира върху ВЕЦ-овете

След прекратяването на функционалностите на НЕК като публичен снабдител на пазара на електрическа енергия от лятото на 2024 година компанията ще се концентрира върху развиването на активите си и производството на сила от Водноелектрическа централа. Това съобщи изпълнителният шеф на сдружението Мартин Георгиев по време на конференцията Power Summit.

След отпадането на НЕК като публичен снабдител компанията ще се концентрира върху функционалността си на производител и търговец на най-ценната сила – от Водноелектрическа централа “.

„ НЕК е най-засегнатата страна от промяната, само че тя е стъпка в вярната посока “, счита Георгиев, разяснявайки основната промяна в енергетиката, която беше призната неотдавна.

Той е безапелационен, че един добре работещ и конкурентен пазар основава най-хубавите условия за успеваемост.

Една толкоз огромна промяна основава доста провокации и има елементи преди да може безпроблемно да бъде приключена “, изясни шефът на НЕК.

Затова КЕВР има доста значима роля в правенето на подзаконовите актове и основните елементи и решения, които следва да се взимат.

По думите на Георгиев силата от ВЕЦ гарантира сигурността на доставяне, подкрепя интеграцията и навлизането на ВЕИ производители.

Той означи още, че водната сила е локален източник и по този начин се понижава зависимостта от външни доставки.

Фокус и старания ще бъдат вложени и върху модернизацията на активите, които НЕК има за предпазване на гъвкавата сила – става въпрос за централите вид ПАВЕЦ.

Георгиев напомни и двата плана за нови ПАВЕЦ, които по проект би трябвало да бъдат построени на съществуващи язовири, което би трябвало да намали капиталовите разноски.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР