След прекратяването на Договора за РСМО Русия започна да разполага

...
След прекратяването на Договора за РСМО Русия започна да разполага
Коментари Харесай

Dagbladet: Европа се превръща в мишена за руските ракети

След прекратяването на Договора за РСМО Русия стартира да разполага ракети със междинен обхват по границите с Норвегия и балтийските страни, споделят норвежките специалисти. Според Dagbladet обаче командващият норвежката войска Хакон Брун-Ханссен счита, че Русия няма да нападна Норвегия в близко бъдеще.

Независимо от това той осъзнава, че това ново оръжие е ориентирано към европейските градове, което не беше казусът преди, когато оръжията имаха огромен обхват, написа "Поглединфо ".

Командващият на норвежката войска Хакон Брун-Ханссен съобщи, че Русия разполага с ракети със междинен обхват по границата с Норвегия. Според Dagbladet, той сподели това в подкаста на профилирания вестник Forsvarets forum „ Война и всевъзможни такива “.

"Русия употребява нови типове нуклеарни оръжия със междинен обхват както по границите на балтийските страни, по този начин и по нашите граници ", съобщи командващият.

„ Ясно е, че разполагането на ракети със междинен обхват е нова и доста рискова игра “, разяснява Юлие Вилхелмсен, старши откривател в Норвежкия институт за външна политика.

Вилхелмсен напомни, че Договорът за ракетите със междинен обхват от 1987 година към този момент не е в действие. Това съглашение забраняваше на Русия и Съединени американски щати да имат ракети със междинен обхват с наземно базиране.

През октомври 2018 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението, защото съгласно него Русия не се е съобразила с него. През февруари тази година Владимир Путин изрази мнение, че Съединени американски щати са нарушили контракта. И на 2 август Договорът за РСМО остана в предишното.

„ Изминаха единствено няколко седмици откакто Договорът за РСМО престана да действа. Наскоро Съединени американски щати организираха тествания на ракети със междинен обхват, които биха нарушили Договора за РСМО, в случай че той към момента съществуваше, а Путин съобщи, че Русия ще вземе ответни ограничения, в случай че Съединени американски щати разпрострат тези ракети в Европа.

Експертите са обезпокоени, че Договорът за РСМО е престанал да работи, защото това може да бъде началото на нова конкуренция във въоръжаването. Може би то към този момент е почнало. “, споделя Вилхелмсен.

„ Това е рискова обстановка за Европа. Съединени американски щати могат да разположат своите ракети със междинен обхват в европейски страни като Полша или Норвегия, с цел да окажат напън върху Русия. Но, трансформирайки се в площадка за изстрелване на американските ракети, европейските страни също се трансформират в цел за Русия. “, добави специалистът.

В подкаста на Forsvarets forum взе участие също Хеда Лангемюр, шеф на Форума по външните работи и сигурността. Тя сподели, че освен руснаците усилват въоръжението си.

„ Правим същото. Първо ученията „ Единен тризъбец “, а в този момент и краткотрайното разполагане на Американския втори флот в морето на север. Очевидно и двете страни построяват своето наличие. “, сподели Лангемюр.

На въпрос не предизвика ли Норвегия Русия, началникът на защитата Хакон Брун-Ханссен отговори: „ Кое е по-провокативно? "Американски самолетоносач в Норвежко море на хиляда километра от Русия, или нуклеарни ракети, ориентирани към нас на 16 километра от границата ни? "

Брун-Ханссен обаче към момента има вяра, че Русия няма да стартира да нападна Норвегия с ракети в близко бъдеще. Въпреки това той осъзнава, че това ново оръжие е ориентирано към Норвегия и европейските градове, което не беше казусът преди, когато оръжията имаха огромен обхват.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР