След прекъсване заради пандемията от COVID-19, в клиниката по детска

...
След прекъсване заради пандемията от COVID-19, в клиниката по детска
Коментари Харесай

Възобновиха арт терапията за онкоболните дечица

След спиране поради пандемията от COVID-19, в клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ” ЕАД още веднъж се възвръща провеждането на ежеседмични сесии по музикотерапия и арт терапия.

Сесиите са спомагателна форма на психична поддръжка за дребните пациенти през средствата на изкуствата, посочват от лечебното заведение.

Тази година с дребните пациенти ще се занимава младата и надарена изпълнителка на достоверни национални песни Надежда Чилигирова. Тя е минали сертификационно образование, извършено от Ивайла Георгиева, д. м. (клиничен онкопсихолог в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ).

Всеки петък надарената певица ще се среща с лежащо болните деца, като ще ги занимава с музика, фолклор и национално творчество.

„ Радвам се, че успяхме да подновим тези занимания за нашите пациенти, защото резултатът от тях е потвърден “, изяснява психологът на клиниката Ивайла Георгиева, д.м.

Според нея систематичният метод, разнообразието от изобретателни форми и психичната основа на арт програмата дават на децата с най – тежки болести поддръжка за справяне с зараждащите по време на болничният престой компликации и в последна сметка се отразяват положително и на целия цикъл на лекуване.

Едновременно с провежданите сесии в клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ” ЕАД в София, всяка седмица арт терапевт влиза и в клиниката по детска онкохематология към УМБАЛ „ Св.Георги ” – Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР