След прекъсване от повече от десетилетие Европа възобновява добива на

...
След прекъсване от повече от десетилетие Европа възобновява добива на
Коментари Харесай

Европа възобновява добива на магнезиева руда, за да намали зависимостта от Китай

След спиране от повече от десетилетие Европа възобновява добива на магнезиева руда, с цел да спре да разчита на доставките от Китай, заяви в. Financial Times. 

Базираната в Букурещ Verde Magnesium, подкрепена от американската капиталова компания Amerocap, е получила първата концесия за рандеман в Румъния. Verde Magnesium е подготвена да влага 1 милиард $ в създаването на находище край град Орадея, изоставено през 2014 година, и в построяването на индустриален комплекс, който ще се зарежда с възобновима сила и ще преработва алуминий. Находището е последното, което към момента създава магнезиева руда към 2014 година Предвижда се Verde да стартира добива му през 2027 година и да създава 90 000 тона годишно. Това е половината от количеството, от което се нуждае Европейски Съюз, и 9 % от международното произвеждане.

В момента Китай обезпечава 87 % от международните доставки и 95 % от магнезия, от който се нуждае Европа. През последните години обаче доставките от Китай, където цените на електрическата енергия внезапно се покачиха през 2021 година, бяха доста понижени заради по-ниските индустриални размери за икономии. През 2022 година Европейската комисия към този момент приказва за нуждата да възобнови личното си произвеждане на магнезий и да понижи зависимостта си от китайските доставки. Тогава Комисията съобщи, че са нужни вложения в размер на 2 милиарда евро, с цел да стартира производството на магнезий до 2025 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР