След предложението на кабинета на Слави Трифонов, цялата парламентарна група

...
След предложението на кабинета на Слави Трифонов, цялата парламентарна група
Коментари Харесай

Татяна Дончева проговори за скандала "500 К", оплю обилно Радостин Василев, Слави и всички "марионетки" в ИТН

„ След предлагането на кабинета на Слави Трифонов , цялата парламентарна група реши, че няма да го поддържа. Колегата Василев, който аз познавам и като юрист на ЦСКА, беше написал един ядосан пост, че аз съм изкарала всички некадърници и чалгари. Междувременно излезе указа на президента. Ние видяхме компликация по какъв начин да се отиграе този декрет, тъй като на процедура той беше за избиране на Пламен Николов за министър-председател, а пък Има Такъв Народ отказваха да предложат какъвто и да е акт на Народното събрание, което заплашваше с конституционна рецесия.

Защото юристите на президента обявиха, че в случай че ние не стартираме процедурата, те ще бъдат принудени да чакат без значение какъв брой време им лишава. Така или другояче най-после се споразумяхме, че ще има акт на Народното събрание, тъй като би трябвало да бъде взето някакво решение “.

Това разгласи Татяна Дончева в преаването на топ журналиста Сашо Диков - Eurodikoff. Тя се появи след дълго безмълвие и реши да опише своята позиция и случилото се в адвокатската фирма на Радостин Василев.

„ Беше станал сутринта скандал с това, че те напуснаха зала, че председателката скъса решението, с което ние всички би трябвало да подпишем.

Това, което е зависело от мен да има изобщо държавно управление в този парламент, считам че добросъвестно съм го свършила. Провела съм диалози с задоволително доста хора, които по мои външни наблюдения са доста по-смели. Не укривам, че съм говорила с десетина от депутатите на Има Такъв Народ.

При Радостин съм отишла като сътрудник при сътрудник. Аз считам, че тяхното държание е безконтролно, да се пречи по всякакъв начин за сформиране на държавно управление е безумно. Аз съм провела диалози с тези хора, те са авторитетни фигурни, като се изключи сценаристите.

За мен тяхното държание е безумно, освен от позиция на страната. Моите диалози са били, че хората желаят държавно управление, те са първа политическа мощ, тяхното дейно оползотворяване на мандата разрешава те да се укрепят в българския политически живот.

Поведението им с този кабинет, този лист и тези хора не е доста рационално. Те ме питат за какво и споделят, ние сме положителни. Както споделя самият Радостин, аз съм доста прочут в България “, описа депутатката от ИБНИ.

Дончева била обяснила, че смисълът да има изявени служебни министри, които се употребяват с известност е единствено плюс, тъй като баира нямало да бъде толкоз стръмен.

По думите й Има Такъв Народ предложили напълно незнайни неща, които една дума не били споделили по време на акцията. Според нея диалога й в адвокатската фирма на Радостин Василев не е траял два часа, тъй като не бил толкоз сериозен.

„ Темата е била тази. Той не би трябвало да го възприема като отричане на него самия, а като това, че ние сме подготвени да приемем такова държавно управление, само че не и в подобен комичен състав “, съобщи Дончева и разгласи, че като предложили служебни министри те никога не кадрували, а просто желали да има гаранция, че ще продължат промените.

Според Сашо Диков в това, което Дончева е направила няма нищо неприятно, даже в противен случай, тя е отишла там, с цел да им помогне.

„ Ние, Българска социалистическа партия и Демократична България имаме 83 гласа. Значи на нас не ни трябват някакви отцепници, а 40-50 души. Като махнеш сценаристите и най-приближените им, на процедура това е цялата група.

Какво ще цепим, то не ни би трябвало нито математически “, изясни Дончева и напомни, че правилника на Народното събрание не разрешавал да се образува друга група в границите на актуалното Народно заседание. Припомняме обаче, че точно Николай Хаджигенов от ИБНИ беше предложил депутати от една парламентарна група да могат да се местят в друга, в случай че изискат.

Нейната задача била да ги стимулира да мислят, че единствено в полза на тяхната партия и на тях самите като хора е да вземат сами решения, а не Слави Трифонов и сценаристите от позицията на някакви господари на групата да им подреждат.

„ Направи ми усещане и на Ива Митева съм го казвала. Вие не сте я видели на договаряния. Това не е ли ненормално? Значи първият човек в страната, шефа на Народното събрание, най-овластената фигура от Има Такъв Народ , не взе участие в договарянията.

Той написа правилника и стои в правната комисия до ръководителя и преди този момент стоеше до ръководителя на комисията по правилника. Аз искрено съм казвала: Абе Ива, ти не си им шерп, не си слугиня, ти си първия човек на страната “, възмути се Дончева.

На собствен ред Диков не пропусна да напомни репликата за болонката. „ Аз не скърбя нито за миг и не съм го споделила в гняв. Ако става дума за Виктория Василев или някой различен, който не е правист. Да кажеш, че не схваща, тъй като сценаристите желали да няма спор.

Обаче когато председателския съвет ти споделя не може просто да хвърлиш указа на президента някъде на рафта, това е постоянен акт. Иначе ти блокираш парламентарната процедура за последващи мандати “, разгласи Дончева.

На въпрос дали депутатката от ИБНИ е предложила на Митева да става началник на Митниците, Дончева се учуди. „ Защо на митниците? Аз постове не давам, аз съм от най-малката парламентарна група, не отивам на договаряния. Дори мандата да беше получила „ Изправи се “, ние нямаше да можем да раздаваме постове “, разгласи Дончева.

„ Аз не мога да ти кажа дали съм драскала или не съм драскала. Много ме изуми това. Защото аз от време на време си надрасквам, като заставам на някакви скучни конгреси. Ама там, какво листче.

Първо аз не съм му предложила нищо, аз няма за какво на индивида Руди да  му предлагам да ми посредничи в връзките си с Ива Митева, нито с Хиновски. Какъв е този Руди, за Митева или Хиновски, че аз да не мога да отида да им кажа каквото желая.

Това е неуместно. Как по този начин Тошко стартира да твърди всичките неща, по тази причина по какъв начин аз съм им предложила рушвет. От къде Тошко стартира да се самонавива? Според мен някой би трябвало да му е споделил. За мен този някой е Радостин “, заключи Дончева.

Депутатката добави, че откакто Радостин се е появил в предаването на Тошко стартира да се усуква, че в действителност Дончева не е предложила рушвет.

„ Какво искаш да кажеш? Понеже споделих, че ще се забележим в съда, той сподели че не ме е клеветил.

Откъде Тошко приказва това. Защо не попитате в какво помещение се е състояла срещата “, съобщи Дончева и разгласи, че офиса на Василев е задоволително огромен и той няма по какъв начин да е видял тя какво си е драскала.

Според нея Тошко Йорданов е фокусиран, само че тя самата не може да си показа, че в частния им диалог двамата няма да си прецезират кой защо приказва.

Според Дончева прокуратурата сътрудничела на Има Такъв Народ , от своя страна партията на Трифонов имала за цел да дискредитира протестните партии и техните водачи.

Тя пък евентуално била определена, тъй като им пречи да си свършат някаква работа. Според нея гласовете на ИБНИ трябвали на Има Такъв Народ единствено за смокинов лист, с цел да може след това партията на Трифонов да си ръководи с Движение за права и свободи.

„ Нито един от останалите депутати на Има Такъв Народ не споделя, че аз съм им предложила нещо. Тези неща на Руди са за да се основат интриги и да бъдат омерзени хората “, разгласи Дончева и добави, че по нейна информация Маджо си имал човек в листата на Има Такъв Народ във Варна. „ Вземаш им листата с депутати и човек по човек ги наблюдава, къде са работили, за кого са работили и от къде идват. ЩЕ видиш доста забавни неща “, съобщи още Дончева.

По думите й диалозите с 10-те депутата на Има Такъв Народ й дали да разбере, че те нямат лична воля.

„ Слави може да желае доста работи. Аз съм спънка за тези хора, които стоят зад него и считам, че ние би трябвало да продължим по своя път и да демонстрираме какво се случва като сюжет “, съобщи Дончева и дефинира Има Такъв Народ като разрушителна за политиката. По думите й диалозите за обединения се водели на всички други места, само че не и в Народното събрание, там било единствено обред. Според нея всички депутати на Има Такъв Народ са марионетки. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР