След преброяването на повече от 99% от гласовете имитиращият Мик

...
След преброяването на повече от 99% от гласовете имитиращият Мик
Коментари Харесай

Този вот просто мирише на отчаяние. Популист, известен с прякор...

След преброяването на повече от 99% от гласовете имитиращият Мик Джагър ефирен артист и политик, който постоянно е сравняван с Доналд Тръмп, получи 55,69 % от гласовете против 44,3 % за противника му, левоцентристкия финансов министър Серхио Маса, съобщи " The Guardain ". 

 

" Днес стартира възобновяване на Аржентина. Днес е историческа нощ за Аржентина ", сподели Милей пред ликуващите си поддръжници в предизборния си щаб в Буенос Айрес, като назова успеха си " знамение ".

 

Милей даде обещание " фрапантни промени ", с цел да се оправи с " трагичната действителност " на Аржентина - растящата инфлация и необятно публикуваната беднотия. Той насочи обръщение и към интернационалната общественост: " Аржентина ще се върне на мястото си в света, което в никакъв случай не биваше да губи ".

 

По-рано Маса, който получи 11,5 млн. гласа против 14,4 млн. на Милеj, призна провалянето си.

 

" Аржентинците избраха различен път ", сподели Маса, който съобщи, че се е обадил на Милей, с цел да го поздрави за успеха, и че ще се отдръпна от фронтовата политика.

 

" Очевидно това не са резултатите, на които се надявахме, и аз приказвах с Хавиер Милей, с цел да го поздравя, тъй като той е президентът, който болшинството аржентинци избраха за идващите четири години ", добави Маса, чието перонистко придвижване ръководи през 16 от последните 20 години.

Активистите, подкрепящи Милей, се радваха на триумфа на своя 53-годишен водач, който разказват като стопански визионер, подготвен да изведе Аржентина от една от най-тежките стопански рецесии в страната от десетилетия.

По време на предизборната си акция Милей, който ще встъпи в служба на 10 декември, даде обещание да отстрани централната банка и да доларизира стопанската система, с цел да преодолее финансовото злополучие. " Аз знам по какъв начин да унищожа рака на инфлацията ", разгласи Милей по време на последния президентски спор предходната неделя, който съгласно множеството експерти бе извоюван от Маса.

Победата на Милей беше отпразнувана от други представители на международната последна десница, в това число от някогашния президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който поддържаше акцията му и даде обещание да участва на встъпването му в служба. " Надеждата още веднъж свети в Южна Америка ", написа Болсонаро в X, приветствайки това, което назова победа на " честността, напредъка и свободата ".

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп написа: " Целият свят гледаше! Много се гордея с теб. Вие ще преобърнете страната си и в действителност ще извършите Аржентина още веднъж велика ".

Победата му беше маркирана и от притежателя на X Елон Мъск, който написа: " Пред Аржентина следва разцвет ".

Левият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който Милей нееднократно е обиждал като подкупен " болшевик ", призна успеха на Милей в студен пост в обществените мрежи. " Демокрацията е гласът на народа и постоянно би трябвало да бъде уважавана ", написа Лула, без да загатва името на Милей. " Пожелавам на идващото държавно управление шанс и триумф. Аржентина е велика страна и заслужава нашето цялостно почитание ", добави Лула.

Левият президент на Колумбия, Густаво Петро, изрази страдание: " Това е тъжно за Латинска Америка ". " Сега го кажете, без да плачете ", написа иронично в отговор десният президент на Салвадор Найиб Букеле.

Милей - популист, който отхвърля измененията в климата и е прочут с прозвището Ел Локо (Безумецът) - също по този начин разгневи милиони аржентинци, като сложи под въпрос четиригодишния консенсус по отношение на закононарушенията на диктатурата от 1976-83 година, по време на която военният режим е умъртвил към 30 000 души. Неговият претендент за вицепрезидент е Виктория Виларруел, ултраконсервативна конгресменка, която омаловажава греховете на диктатурата.

" Той е доста по-пресилен и неустойчив от [Жаир] Болсонаро и Тръмп. Така че е извънредно непредсказуемо какво би могъл да направи този човек [на власт] ", сподели Федерико Финхелщайн, аржентински историк, който учи международната последна десница, в навечерието на изборите в неделя.

Бенджамин Гедан, началник на аржентинския план на Центъра " Уилсън ", съобщи, че съгласно него една дума изяснява мащаба на успеха на Милей: обезсърчение.

" Този избор просто мирише на обезсърчение. Много аржентинци гласоподаваха умишлено против икономическите си ползи, тъй като осъзнават, че статуквото е пагубно. И нямаше никаква причина да имат вяра, че сегашният финансов министър може да бъде достоверен отговор ", сподели Гедан. " Това е голяма случка, само че не и изцяло ирационална ".

Гедан съобщи, че изборът на толкоз коренен и некомпетентен политически новобранец е тласнал Аржентина в неразучени води.

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР