След преболедуване от грип се изгражда имунитет, който не е

...
След преболедуване от грип се изгражда имунитет, който не е
Коментари Харесай

Нели Корсун: Очакваме по-висока активност на грипа тази зима

След преболедуване от грип се построява имунитет, който не е доста нескончаем

Ръководителят на Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни болести ” в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Нели Корсун е приключила Математическата гимназия в Стара Загора със златен орден, а през 1981 година - с цялостно отличие Медицинската академия “И. Мечников ” в Санкт Петербург. Специализираното ѝ обучение по вирусология стартира в Института по вирусология “Д. Й. Ивановски ” в Москва, където пази първия си дисертационен труд като докторант. В НЦЗПБ е от 1987 година

В началото на зимата сме, когато лекарите предизвестяват, че този сезон и нормалният грип ще бъде по-масов. Още по тематиката пред показа ръководителят на Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни болести ” в НЦЗПБ проф. Нели Корсун.

- Проф. Корсун, какви грипни вируси да чакаме тази зима?

- През идните зимни месеци се чака да циркулират грипни вируси, които са сходни на тези, включени в състава на противогрипните ваксини за страните от Северното полукълбо, а точно два вируса от вид А и два от вид Б:

А/Victoria/2570/2019 - подтип А(Н1N1)pdm09;

А/Darwin/9/2021 - подтип А(Н3N2);

В/Austria/1359417/2021 - линия В/Victoria

В/Phuket/3073/2013 - линия В/Yamagata.

- Какво по мощ заболяване предизвиква всеки от тях и какви са последствията?

- Грипните вируси от вид А и Б предизвикват сходни клинични прояви. Инкубационният интервал, т.е. времето от заразяването до появяването на първите признаци, е 1-4 дни (средно 2 дни). Типичните признаци на грипа са следните: остро, даже ненадейно начало, висока температура (38°С и повече градуса), настинка, главоболие, болки в мускулите и ставите, мощна изнемощялост, суха кашлица, възпалено мъчително гърло, учестено дишане, запушен нос, хрема, болки в очите и сензитивност към светлина.

През множеството зимни сезони доминират вирусите от вид А: подтипове А(Н1N1) или А(Н3N2). Вирусите от вид Б преобладават приблизително един път на 5 години и се срещат по-често при по-големите деца и юношите на възраст 5-14 година

- След като две зими грипът бе в конспиративност поради развилнелия се КОВИД, тази зима по-агресивен ли ще бъде?

- Противоепидемичните ограничения, ориентирани към ограничение разпространяването на пандемичния ковид (носене на маски, работа в дома, отдалечено образование, рестрикции в пътуванията и др.) имаха мощен резултат върху разпространяването на грипните и други сезонни респираторни вируси.

През сезон 2020/2021 година в Европейския район имаше 99% спад на потвърдените грипни вируси, а в България нямаше нито един потвърден грипен вирус. През идващия сезон 2021/2022 година интензивността на грипа набъбна, само че беше доста по-ниска спрямо предпандемичните години.

През миналия сезон в Националната лаборатория „ Грип и ОРЗ “ при НЦЗПБ бяха потвърдени 93 грипни вируса, които съставляват 4,9% от изследваните проби, до момента в който в сезоните преди пандемията от КОВИД броят им бе доста по-голям: 610 (44%) през сезон 2019/2020 година и 578 (34%) през сезон 2018/2019 година Не е известно какъв брой хора са умряли вследствие на грип, защото в България не се организира такава статистика.

- Мнозина споделят: „ А, хвана ме грипче “. Безобиден ли е грипът?

- Грипът не е безобидно заболяване, тъй като протича по-тежко спрямо другите сезонни респираторни вирусни инфекции и по-често може да провокира затруднения и да докара до банкет в болница.

Какви затруднения дава?

- Грипът може да даде съществени затруднения от страна на разнообразни органи и системи: дихателната система (круп, вирусна или бактериална пневмония, утежняване на хроничния бронхит и на други хронични болести на белите дробове), сърцето (миокардит/перикардит), мускулите (миозит), централната нервна система (енцефалит/енцефалопатия) и други и даже да докара до смъртен излаз.

Честотата на смъртните случаи вследствие на сезонния грип е 0,5-1 на 1000 болни, като към 90% от умрелите са на възраст над 65 година По време на грипните пандемии в предишното броят на смъртните случаи е бил доста висок заради неналичието на имунитет в популацията по отношение на новопоявилия се пандемичен грипен вирус.

Около 1,5 млн. са умряли в света по време на пандемията „ Азиатски грип “ през 1957-1956 година и 1 млн. през пандемията „ Хонгконски грип “ през 1968-1969 година Глобалният брой на умрелите през последната грипна пандемия „ Свински грип “ (2009-2010 г.) бе доста по-малък (123 000-203 000), само че все пак тя аргументи забележителен стрес за здравните системи по света.

- Кои вируси са по-опасни за индивида - на инфлуенца А, В или С?

- Грипните вируси от видове А и В са виновни за сезонните епидемии, само че единствено тези от вид А могат да причинят пандемии. Освен това вирусите от вид А предизвикват по-тежки болести спрямо тези от вид В. Установено е, че през сезоните, през които преобладават вирусите от подтип А(Н3N2), се записват по-голям брой тежки случаи на грип, изискващи болнично лекуване спрямо останалите грипни вируси. Вирусите от вид С предизвикват спорадични случаи на леки болести и не провокират епидемии.

- Изгражда ли се имунитет против грипа (или някои негови щамове)?

- След преболедуване от грип се построява имунитет против подтипа/линията грипен вирус, който е предизвикал болестта. Този имунитет обаче не е доста нескончаем. Тъй като грипните вируси са мощно изменчиви, човек може да стане схватлив към изменилите се вируси, циркулиращи през идващия грипен сезон.

- Има ли хора, които даже изложени на вируса, не се заразяват и от какво зависи това? Каква е възприемчивостта на човек към грипните вируси?

- Към грип са възприемчиви всички хора, които нямат имунитет към инфектиращия грипен вирус. Само към 50% от инфектираните развиват класическите признаци на грипа. Съществуват групи от хора, при които рискът от тежко протичане на болестта и от развиване на затруднения е по-висок.

Това са, от една страна, децата под 5 година, изключително тези под 2 година, възрастните над 65 и бременните дами. Към клинично рисковите групи се отнасят хората от всяка възраст със съпътстващи хронични болести: бронхо-белодробни (ХОББ, астма и др.), сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни, метаболитни (диабет), със болести на кръвта (анемии, хемоглобинопатии), с ослабена имунна система или с мъчително напълняване.

- Как да се предпазим от грип?

- Заразяването с грипни вируси става посредством капчици тайни с диаметър 5-10 микрона, отделяни от болния човек при кихане, кашляне и диалект, които могат да доближат на разстояние до 1-2 метра и да бъдат вдишани от близкостоящи хора. Вирусите се съдържат и в аерозолите (фини частици с диаметър под 5 микрона), които остават във въздуха по-дълго време.

Възможно е заразяване и посредством пряк контакт с болен човек (ръкуване, целуване) или косвен контакт (докосване с ръце на контаминирани повърхности и предмети и по-късно на очите, носа или устата). Възрастните са заразни един ден преди началото и към 5 дни след първите признаци. Децата могат да заразяват близките 10 и повече дни.

Най-доброто и несъмнено средство за предотвратяване от грип, изключително от тежките форми на заболяване, е противогрипната ваксина.

За предотвратяване от грип значение имат и ежедневните превантивни дейности: отбягване на контакт с очевидно заболели хора, в публични места - недокосване с ръце на носа, устата и очите; отбягване на многолюдни места по време на епидемиологичното разпространяване на грипните вируси; носене на маска в места на скупчване на доста хора; проветряване на помещенията; добра персонална хигиена и други

Болните от грип би трябвало да останат у дома до отзвучаване на признаците, с цел да не заразяват близките.

- Каква е Вашата прогноза за тази зима - кой ще надделее - грипът или КОВИД?

- Не е допустимо авансово да се предвижда интензивността на грипните вируси или на пандемичния ковид. Предполагам, че грипните вируси и коронавирусът ще циркулират паралелно и ще предизвикват болести. По всяка възможност интензивността на грипа през тази зима ще бъде по-висока, спрямо предходните два сезона заради отпадане на противоепидемичните ограничения и намаляване на имунитета на хората.

Клиничните прояви на грип в забележителна степен се припокриват с тези на КОВИД. Като разграничение би могло да се уточни началото на признаците, което при грипа е по-остро, даже ненадейно - човек може да назове даже часа, когато е болен, до момента в който при КОВИД те се разпростират по-бавно и последователно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР