След повече от три месеца в плен екипажът на кораба

...
След повече от три месеца в плен екипажът на кораба
Коментари Харесай

Капитан Александър Калчев: Предполагам, че до 15 дни освободените моряците ще се приберат у дома

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „ Руен ” към този момент е на независимост.  Всички моряци са в положително здраве. В момента се поставят старания за тяхното завръщане в България.

Операцията по освобождението се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен транспортен съд и е изискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е траяла повече от 40 часа на 2600 км от крайбрежията на Индия.

Операцията е завършила сполучливо. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в региона. Нашият екипаж се намира в положително здраве. Това сподели по NOVA капитан Александър Калчев, изпълнителен директор  на БМФ.
„ Предстои моряците да стигнат с кораба до безвредно пристанище, където да се извърши следствие от страна на управляващите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат ”, добави той.

„ С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 година транспортен съд " Руен ", измежду които и седем български жители,  беше освободен. Освободени са и седемте български моряци.  Всички те са в положително здраве. Намират се на борда на индийския боен транспортен съд.

Той способства за тяхното освобождение. Полагаме старания за тяхното навреме завръщане в България, съобщи на ексклузивен брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР