След повече от три години престой, отново заработи ТЕЦ Варна,

...
След повече от три години престой, отново заработи ТЕЦ Варна,
Коментари Харесай

Отказ на държавата от договор осигури първи приходи на ТЕЦ Варна

След повече от три години престой, още веднъж проработи Топлоелектрическа централа " Варна ", която в края на 2017 година бе продадена от чешката ЧЕЗ на компания на някогашния транспортен министър от държавното управление на Пламен Орешарски - Данаил Папазов. От 1 май 2018 година един от блоковете на някогашната въглищна централа, която е в развой на преустрояване за работи на газ, към този момент има контракт за леден запас с " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО).

До тримесечния договор се стига откакто държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " желае от ЕСО да бъде преустановен договорът й за обезпечаване на разполагаема мощ до 124 МВ в интервала 1 април – 31 юли 2018 година Посочената причина е " справедлива неспособност да го извършват ", обясниха от ЕСО пред Mediapool. Какъв обаче е тъкмо казусът, държавната централа не загатва пред систематичния оператор, който безусловно се съгласява договорът да бъде преустановен.

От " Марица Изток 2 " дадоха обещание да ревизират точната причина да не могат да обезпечат студения запас и да осведомят по-късно каква е тя. От ЕСО допълниха, че контрактът е разтрогнат по взаимно единодушие и по тази причина на държавното сдружение не е начислена наказателна клауза за неговото несъблюдение.

В резултат на 20 април " Електроенергийният систематичен оператор " афишира ексклузивен търг за обезпечаване на разполагаема мощ, който да покрие отдръпването на " Марица Изток 2 ". Търсената мощ към този момент е до 166 МВ, а количеството - 366 528 мегаватчаса. Срокът за подаване на предложения е 24 април. Реално евентуалните претенденти са имали едвам три дни да подадат предложения.

В търга – инцидентно или не, се явява само Топлоелектрическа централа " Варна ". Никой от останалите дежурни участници в борбата за студения запас - Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", " Топлофикация Перник ", " Топлофикация Русе " и " Брикел " на Христо Ковачки, както и " Биовет " на Кирил Домусчиев, не се включват. В интерес на истината, без " Брикел " и пернишката топлофикация, те също имат контракти за леден запас в интервала 1 април – 31 юли 2018 година

От ЕСО обясниха, че явяването единствено на един претендент в техен търг не е казус. Дори дадоха за образец по какъв начин в процедура за разполагаема мощ в интервала 1 октомври 2017 – 31 март 2018 година не е била подадена нито една оферта. Това е видно и от уеб страницата на оператора.

Така в изключителната процедура Топлоелектрическа централа " Варна " подава оферта с цена от 7.65 лева за мегаватчас, което е с 4 стотинки под цената на прекратения контракт с държавната Топлоелектрическа централа. Действащитя към този момент контракт действително ще обезпечи първите доходи от 2.803 млн. лева на новата облага на Данаил Папазов за идващите три месеца.

Още откакто стана ясно, че " Сигда ", която е благосъстоятелност на децата на Папазов, купува Топлоелектрическа централа " Варна " в енергийните среди се заприказва, че централата счита да се устоя главно от контракти с ЕСО за леден запас.

Папазов обаче разгласи, че счита да играе и на свободния и на контролирания пазар. Приетите в края на април ремонти в Закона за енергетиката обаче отразяха достъпа до контролирания пазар на бита и дребните компании електроцентралите, чиито предлагани цени надвишават с 10 % пазарните. Сред тези сдружения са централите на Ковачки и Топлоелектрическа централа " Варна ".

Междувременно обаче ЕСО изиска от енергийния регулатор да му усили от 1 юли разполагаемата мощ за леден запас от сегашните 500 на 650 МВ. Предстои да се види дали това заявление ще бъде задоволено от комисията. Ако бъде утвърдено, се отваря спомагателна ниша за включване в студения запас и на останалите два блока на варненската централа, които сега са в развой на преоборудване на природен газ.

Приходите от леден запас са обезпечени, а в това време може и изобщо да не се наложи задействането на стендбай мощностите. Колко пъти през последните три години се е налагало да се включва студения запас е надълбоко защитавана загадка от ЕСО. През януари 2017 година г. обаче в огромния мраз част от централите не съумяха да изпълнят уговорката си да подсилят системата и бяха санкционирани общо с 3.6 млн. лева На фона на годишно харчените от ЕСО 40 млн. лева за поддръжката на мощности в режим на подготвеност, рискът за парична глоба при незадействане на запаса излиза изцяло оневинен на операторите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР