След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков,

...
След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков,
Коментари Харесай

Министър и шефове бяха на разпит в следствието за катастрофата край Своге

След повече от три часа разпит районният министър Николай Нанков, ръководителят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и шефът на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров излязоха от Националното разследване.

Първият разбор на асфалта на пътя край Своге, където на 25 август стана тежък пътен случай, при който починаха 17 души, е посочил, че е трябвало да се поставят напълно различен тип материали. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков, където се яви като очевидец.

Той уточни, че цялото трасе от пътя е планувано за тежко и приблизително тежко придвижване и заради тази причина е трябвало да се поставят напълно други материали от тези, които първият лабораторен разбор е посочил, че са употребявани. Нанков допусна, че може да се наложи да се употребяват услугите и на интернационална лаборатория. Той разяснява, че това е второразреден път, изпълняван по стратегия " Транзитни пътища " - за директен трафик, за огромни натоварвания, което значи, че настилката би трябвало да е от най-високо качество, главно в износващия пласт.

Нанков увери, че секторите от пътя, където има недостатъци, ще бъдат ремонтирани оптимално бързо. Той посочи, че единият участник от консорциума към този момент е отстранил дефектите по своя сектор. Другият участник през вчерашния ден е подал писмо до АПИ, че ще в профил проблемите в неговия сектор в София-област. По думите му след слагането на знака за ограничаване от 30 км/ч в сектора, където стана злополуката, междинната скорост там сега е към предходното ограничаване (40 км). В момента там са сложени светещи лампи, полицейски екипи управляват придвижването. Екипи на АПИ почистват храстите.

Мантинелата на сектора на пътя край Своге не е част от плана и не е част от пътната инфраструктура, тъй като е в урбанизирана територия. Агенция " Пътна инфраструктура " не е поставяла мантинелата, тъй като пътната организация дава отговор за пътя " от бордюр до бордюр ". Това сподели ръководителят на УС на АПИ Светослав Глосов.

По думите му за тротоара и мантинелата дава отговор общината, а не АПИ. " Отново сме сезирали общината за тази мантинела. Спекулираше се, че сме я отремонтирали некачествено. Не, не сме отремонтирали и не сме я поставяли ", добави Глосов.
Светослав Глосов посочи, че този сектор от пътя не е посочен от Пътна полиция като сектор с централизация на пътно-транспортни катастрофи.

Нанков съобщи, че ще има осъдени за злополуката край Своге и че част от консорциумите са почнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге. Той добави, че се явява в качеството си на очевидец и че може да поеме и морална, и политическа отговорност за случая с рейса.

Нанков разяснява и позицията, с която излязоха от компания „ Трейс груп " по-рано през днешния ден, а точно, че в настилката няма неразрешен детайл, който да е бил вложен. „ В идващите дни най-вероятно ще се намеси интернационална лаборатория, която ще изследва асфалта ", съобщи районният министър. Той посочи, че пътят е подобаващ точно за тежкотоварни коли и не приема обвиняванията.

От прокуратурата оповестиха, че в Националната следствена работа са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, направила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те са представители на разнообразни институции - АПИ, Областно пътно ръководство, Министерство на вътрешните работи, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на компаниите, осъществявали проектирането, инженерния контрол и осъществяването на пътя.

Органите на досъдебното произвеждане са получили искане от АПИ за започване на ремонт на пътния сектор, в който настъпи произшествието. Такова позволение няма да бъде обещано преди от пътната настилка на това място да бъдат конфискувани проби, които да бъдат употребени при експертизи за определяне на положението, състава и метода на осъществяване на асфалтовия път.

На 31 август такива проби ще бъдат конфискувани от следователи. На АПИ и Министерство на вътрешните работи е предоставено основаването на нужната организация за това и оповестението й. Започването на ремонт на пътния сектор ще бъде позволено без каквото и да е закъснение, само че единствено след вземането на проби от настилката на съответния пътен сектор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР