След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ

...
След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ
Коментари Харесай

Дългоочаквани промени: Гласуваха по-тежките наказания за шофьорите-убийци

След повече от осем часа диспути Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателния кодекс. Депутатите гласоподаваха п о-тежки санкции за причиняване на гибел на пътя . По време на полемиката беше разисквано дали завишаването на глобите ще докара до предварителна защита.

Когато по несъобразителност е породена гибел при ръководство на транспортно средство, наказването е отнемане от независимост от три до осем години , а в изключително тежки случаи - от пет до дванадесет години , реши Народното събрание. Досега наказването по член 343 от Наказателен кодекс (ал. 1, писмен знак " в " ) беше от две до шест години, а в изключително тежки случаи - от три до 10 години затвор.

Ако действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, наказването при причиняване на гибел е отнемане от независимост от пет (досега от три години) до петнадесет години , а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от 10 до двадесет години, записаха депутатите.

Същото наказване ще важи в случаите, в които водача без медицински аргументи откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични субстанции или техните аналози, или от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице , или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има нужната дееспособност , когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на позволената скорост в обитаемо място с повече от 50 км/ч, или в случай че действието е осъществено на червен сигнал на светофарната уредба или на пешеходна пътека, наказването при причиняване на гибел е отнемане от независимост от пет (досега от три години) до петнадесет години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от 10 до двадесет години, записаха депутатите. До момента наказването в изключително тежки случаи беше от пет до двадесет години.

Съдът може да отнеме в интерес на страната моторното транспортно средство , което е послужило за осъществяване на закононарушението и е благосъстоятелност на дееца, а когато деецът не е притежател – да присъди равностойността му, одобри още Народното събрание.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР