След повече от месец приготовления най-сетне служебната власт е готова

...
След повече от месец приготовления най-сетне служебната власт е готова
Коментари Харесай

Биг Брадър“ с цените в магазина тръгва от петък

След повече от месец мерки най-накрая служебната власт е подготвена със уеб сайтът, който би трябвало да демонстрира на българите по какъв начин се образуват цените на главните артикули и да им разрешава да ги съпоставят с тези в останалите страни-членки на Европейски Съюз.

Оказва се, че и комерсиалните вериги също са склонили да подават информация за цените си към държавната платформа, която ще се явява самобитен “Биг Брадър ”. По принцип следенето на цените е мярка, която бе краткотрайно въведена у нас за първи път още през лятото на 2007 година, когато кабинетът " Станишев " бореше високите храни, само че от нея не последваха резултати.

Цените на 50 продукта ще се на фокус

" Информационната платформа за цените на храните е подготвена и ще бъде показана в петък ", съобщи в сряда на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

" Сайтът е подготвен. Проведохме диалози с комерсиалните вериги. Това, което от тяхна страна е декларирано, е, че те са склонни да разгласяват своите цени на осведомителната платформа, която държавното управление изготви. Това ще докара до доста по-голяма бистрота и проследимост. Хората ще имат информация за цените ", разяснява той.

Оказва се, че ще се разгласяват цените на към 50 продукта. Правителството е поискало от хипермаркетите да разгласяват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция. “Засега имаме авансово единодушие “, сподели още Алексиев.

Санкции за разминаване сред цената на уеб страницата и в магазина

Ако се откри противоречие сред подадената информация от търговеца и цената на съответната стока на щанда в магазина, се плануват и наказания, стана ясно от думите на министъра. Най-вероятно това ще се възприема като нелоялна комерсиална процедура, която по принцип се глоби по Закона за отбрана на потребителите. Икономическият министър Никола Стоянов упорства таванът на глобата да не е 50 000 лв., а с смяна да се промени на % от оборота на компанията.

Успоредно с това държавното управление хвърли преди няколко седмици в общественото пространство концепцията за налагане на 10% таван на надценката за хипермаркетите. В последните дни обаче стана ясно, че концепцията е претърпяла поврат и се работи по образеца на Франция и Словакия за непринудено налагане на таван.

Нова система ще следи пътя на вносните храни

Нова система ще следи пътя на всички вносни храни по пътя им към българския консуматор. Днес пускаме за обществено разискване наредбата, която обезпечава проследимост по цялата верига – за качеството, количествата и за цените на храните в това число, заяви в сряда пред Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„ Това значи, че всяка продукция, която влезе в страната, ще се заявява – който я внася в страната и е първи търговец, който я пуска на пазара, би трябвало да заявява, че я пуска. Всеки идващ би трябвало да заявява в този програмен продукт количества и цена до крайния консуматор, до момента в който влезе в магазинната мрежа “, изясни министърът.

Проследимостта на храните е значима освен за цените, означи Явор Гечев. Ако имаме неприятна храна и имаме сигнал от интернационалните институции, министерството на земеделието би трябвало да я изтегли за 24 часа, напомни той.

„ Събираме всичко на едно място и на процедура, в случай че проработи този указател, мога да ви кажа до последния кг къде в коя мрежа е отишла продукция и каква е структурата на целия пазар “, обясни министърът на земеделието. Той изясни още, че по този метод институциите ще имат информацията и ще я ревизират от името на потребителя.

„ Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Агенцията по храните ще могат до ревизират всяко едно от нещата, всеки един детайл по ценообразуването на всеки детайл по цялата верига “, посочи Явор Гечев.

Предстои една друга разпоредба, след тази, която дава проследимост, сподели още той. „ Другата разпоредба ще каже конкретика във връзка с нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% чиста цена, те ще би трябвало да обясняват пред КЗП и Комисия за защита на конкуренцията този по-голям марж ”, сподели Явор Гечев.

Той посочи, че по тематиката с тавана на цените занапред предстоят срещи с представителите на питателните вериги у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР