След повече от две години преговори и глобална пандемия евролидерите

...
След повече от две години преговори и глобална пандемия евролидерите
Коментари Харесай

Как евролидерите разпределиха бюджета до 2027 г.?

След повече от две години договаряния и световна пандемия евролидерите договориха проектите за разноските през идващите седем години.

Многогодишната финансова рамка (2021-2027) ще бъде 1,074 трилиона евро и към нея ще бъде прикован фонд за възобновяване на Европейски Съюз от пандемията от ковид в размер на 750 милиарда евро. Според проекта за първи път в историята на Общността страните ще вземат общ заем от финансовите пазари.
 Какво договориха евролидерите и за какво бе толкоз мъчно?
Какво договориха евролидерите и за какво бе толкоз мъчно?

Кои са печелившите и изгубилите

Но кой какво взема и при какви условия? " Политико " показва разбивка на главните средства.

Възстановяване от рецесията

Повечето от средствата от фонда за възобновяване от ковид - 312,5 милиарда евро в грантове (безвъзмездна помощ) и 360 милиарда евро в заеми - ще бъдат изхарчени посредством новия Механизъм за възобновяване и резистентност (Recovery and Resilience Facility - RRF). Те ще оказват помощ на страните да прокарат стопанските системи си през рецесията. Грантовете са свързани с националните проекти за възобновяване, което значи, че са обвързани с стопански промени: страните ще получават заплащанията въз основата на техния прогрес в постигането на избрани цели. Под напън да спасят еврото, водачите се отхвърлиха от концепцията за Инструмент за поддръжка за платежоспособността от 26 милиарда евро, който трябваше да подкрепи фирмите при заплаха от банкрут поради рецесията.
 Зоват Екологичен потенциал да наложи несъгласие на историческата договорка на евролидерите
Зоват Екологичен потенциал да наложи несъгласие на историческата договорка на евролидерите

Според Декетелеер Европейският парламент би трябвало да отхвърли съглашението

Земеделие

Бюджета за Общата селскостопанска политика е в размер на 336,4 трилиона евро, което включва 258,6 милиарда евро за първи дирек (от които най-вече директни заплащания за фермерите) и 77,9 милиарда евро за политика за развиване на селските региони, чието финансиране е за зелени и обществени схеми. Това е редуциране с 46 милиарда евро от бюджета за 2014-2020 година Новото съглашение също включва 7,5 милиарда евро в грантове от фонда за възобновяване за развиване на селските региони, което би трябвало да помогне на фермерите да изпълнят климатичните упоритости на Общността. Тази цифра беше орязана на половина по време на финалната фаза на договарянията, само че може би като подарък, с цел да се смекчи удара, евролидерите се съгласиха да се провиснал до 5,4 милиарда евро като подарък на 15 страни от бюджета за развиване на селскостопанските региони. Франция ще получи максимален дял, до момента в който Германия, Италия и Испания са идващите най-големи бенефициенти.
 Европейска комисия съжалява, че евролидерите орязаха бюджета
Европейска комисия съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с неприятните вести е дълъг

Кохезия

Кохезионният фонд, който има за цел да подкрепи по-бедните райони в Европа и в даден миг да изравни стандарта на живот, е на равнище 330 милиарда евро. Също са добавени още 47,5 милиарда евро по новата стратегия ReactEU, която е от механизма за възобновяване. През последните две години страните от Южна и Югоизточна Европа се бориха крепко за увеличение на парите за кохезия, заложени в истинското предложение на Европейската комисия, което е 330,6 милиарда евро - редуциране от 10% по отношение на актуалната Многогодишна финансова рамка.
 Крайнодесните в Европа дефинираха договорката на евролидерите като
Крайнодесните в Европа дефинираха договорката на евролидерите като " полуда "

390 милиарда евро подарък за Южна Европа

Климат

Лидерите се съгласиха 30% от целия бюджетен пакет да са за реализиране на климатични цели, което е победа за екоактивисти. Те също се съгласиха да основат нов Механизъм за обективен преход (Just Transition Fund), който ще помогне на районите с огромно замърсяване да финансират смяна към по-чисти промишлености. Но ще получи 17,5 милиарда евро общо от финалната договорка, откакто препоръчаната добавка от фонда за възобновяване бе забележителна понижена. Полша ще получи достъп единствено до 50% от предопределените за страната пари от Механизма за обективен преход, до момента в който не се ангажира да извърши задачата на Европейски Съюз за въглеродно безпристрастен континент до 2050 година, само че това въпреки всичко е победа спрямо по-ранна версия на текста.
 Няколко минути не стигнаха на евролидерите да подобрят върха за най-продължителна среща
Няколко минути не стигнаха на евролидерите да подобрят върха за най-продължителна среща

Рекордът от Ница щеше да бъде усъвършенстван, в случай че срещата на върха бе траяла до 06,05 часа тази заран

Здраве

На здравни организации им беше обещана стратегия към бюджета, която ще " промени играта " на фона на пандемията от ковид, само че в последна сметка те сигурно са разочаровани. Новата здравна стратегия ще получи 1,7 милиарда евро. Това е предлагането на Комисията преди здравната рецесия, само че е дребна капка в океана спрямо финансирането за земеделие и районно развиване. В края на договарянията евролидерите отхвърлиха проектите да се прибавят близо 8 трилиона евро за здраве от фонда за възобновяване на Европейски Съюз. RescEU, обособена стратегия за закупуване на здравна техника и консумативи, ще получи общо 3 милиарда евро.

Изследвания и нововъведения

Програмата " Хоризонт Европа " ще получи 80,9 милиарда евро (75,9 милиарда евро от Многогодишната финансова рамка и 5 милиарда евро от фонда за възстановяване). Това е с 16,2 милиарда евро повече от предходния бюджетен интервал, в случай че се постави настрани отпуснатото за английски проучвания. Но този бранш регистрира огромна загуба по време на договарянията, откакто Комисията излезе с огромно предложение като част от напъните й да пренасочи бюджетните цели от обичайните стратегии.
 Евролидерите със съглашение след исторически маратон Обновена
Евролидерите със съглашение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

Цифровизация

Програмата " Цифрова Европа " за финансиране на суперкомпютри, изкуствен интелект и киберсигурност ще получи 6,8 милиарда евро, което е огромно нарастване в съпоставяне със 183 милиона евро за цифровизация при сегашния фискален интервал. Но това не е задоволително за европейската софтуерна промишленост, която през последните седмици настояваше за по-голям бюджет, с цел да се конкурира с Китай и Съединени американски щати. Комисията в началото предложи 8,2 трилиона евро.

Инфраструктура

Транспортна инфраструктура ще бъде финансирана с 11,4 милиарда евро (плюс 10 милиарда евро от районните фондове), в това число 1,4 милиарда евро за железопътен превоз, което значи по-малко по отношение на последния бюджетен интервал. 5,2 милиарда ще отидат за енергийна инфраструктура, 1,8 милиарда за цифрова инфраструктура и 13,2 милиарда за галактическата стратегия на Европейски Съюз - всички тези стратегии са с малко нарастване от предходния седемгодишен бюджет.

Развитие и миграция

Инструментът за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие ще получи 70,8 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз. Блокът похарчи 71,8 милиарда евро по стратегии за съседство и развиване по време на този бюджетен интервал. В новия бюджет са планувани повече средства за стратегии за миграция и ръководство на границите, само че по-малко от поисканото от Комисията. В договорката е заложено 22,7 милиарда евро, а Комисията изиска 30,8 милиарда евро.

Данъци върху пластмасата, цифровите сдружения и въглеродните излъчвания

Плановете плануват нови приходи към евробюджета, само че единствено едно нещо е съответно: от 1 януари да се постанова налог върху пластмасови боклуци, които не могат да се рециклират. Предложенията за налози върху цифровите сдружения и въглеродните излъчвания би трябвало да бъдат показани при започване на 2021 година за влизането им в действие до 2023 година, както и спомагателни бъдещи оферти за групови приходи от Система за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове в бюджета на Европейски Съюз, макар че Полша се опълчи. Това може да обхване авиацията и морския бранш. Лидерите дадоха обещание да работят върху създаването и на други налози, в това число и налог върху финансовите покупко-продажби.

Върховенство на закона

Предложението да се свърже финансирането на Европейски Съюз с върховенството на закона бе една от най-спорните точки на договарянията, откакто Унгария и Полша изрично се опълчиха на мощна връзка. Във финалното съглашение е отстранено предложение от по-рано. Ще бъде въведен режим за отбрана на бюджета и на Next Generation EU, се споделя в документа, като е допустимо приемане на наказания с квалифицирано болшинство в Съвета на Европейски Съюз. Европейският съвет при нужда ще разиска, в случай че възникне подобен проблем. И двете страни оповестиха победа, което значи, че борбата ще продължи.

Отстъпки и дарове

Финалното съглашение включва годишни отстъпки, свързани с вноските в бюджета. Такива отстъпки получават пет страни: Германия (3,671 милиарда евро на година), Холандия (1,921 милиарда евро на година), Швеция (1,069 милиарда евро на година), Австрия (565 милиона евро на година) и Дания (377 милиона евро на година). Също включва редица дарове за разнообразни страни, в това число 200 милиона евро за България и Белгия и 1,6 милиарда евро за Чехия.

Брекзит

Бюджетът включва 5 милиарда евро за специфичен " запас за приспосояване " след Брекзит. Той ще отиде за страни и промишлености, които са най-тежко наранени. Премиерът на Ирландия Майкъл Мартин е изключително удовлетворен от това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР