След повече от десетилетие на власт и година на битка

...
След повече от десетилетие на власт и година на битка
Коментари Харесай

Рейтингът на нидерландския премиер е висок, но с наближаването на изборите спада

След повече от десетилетие на власт и година на борба с вируса известността на нидерландския министър председател Марк Рюте, подсилена от оправянето му с пандемията, остава висока две седмици преди парламентарните избори. Но на фона на строгия локдаун поради Covid-19 поддръжката за него дава признаци за спад, като измежду хората нараства умората от рестрикциите поради пандемията.

Изборите ще се състоят в продължение на три дни - ще стартират в стеснен брой изборни секции на 15 и 16 март за хора, които са изключително уязвими от ковид, преди същинския избирателен ден 17 март. Около 2,4 млн. индивида на възраст над 70 години имат право да гласоподават по пощата.

Изборите се обрисуват като референдум за това по какъв начин държавното управление се оправя с невижданата здравна рецесия и за другите проекти на политическите партии за икономическото и общественото възобновяване, когато най-сетне рецесията завърши. Прогнозата в този момент е, че консервативната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) на Рюте ще победи и ще завоюва два пъти повече от най-близкия си конкурент депутатски мандати в 150-местната долна камара на Народното събрание.

Професорът по политология от Амстердамския университет Том ван дер Меер споделя, че голямата преднина на НПСД се дължи частично на пандемията. " Популярността на Марк Рюте /.../ получи огромен подтик предходната година поради рецесията с ковид ", споделя Ван дер Меер.

Редовните появявания на Рюте по малкия екран, с цел да изясни нови ограничения за локдаун, да облекчи някои ограничавания или да разгласи многомилиардни пакети в помощ на страдащите бизнеси, го изявиха като мощен и благонадежден водач, който работи неуморно, с цел да отбрани страната от най-тежката пандемия. Но с наближаването на изборите поддръжката за локдауна спада и доста нидерландски предприятия стават все по-гневни поради това, че са затворени от месеци. В пандемията в Нидерландия до момента са умряли 15 700 индивида и управляващите са притесняват от въздействието на по-заразния и по-смъртоносния английски вариант на вируса. " Виждаме, че резултатът на това сливане под знамената е намалял ", споделя Ван дер Меер. " Но в същото време гласоподавателите на НПСД въпреки всичко още нямат ясна причина да се оттеглен ", прибавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР