След повече от четири часа дебат за парите на държавата,

...
След повече от четири часа дебат за парите на държавата,
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета

След повече от четири часа спор за парите на страната, народните представители одобриха на първо четене държавният бюджет от 2022 година да бъде продължен за 2023 година. Това стана със 127 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 90 гласа „ въздържал се “.
 Гласуване на първо четене бюджетът да бъде продължен Гласуване на първо четене бюджетът да бъде продължен
„ За “ удължаването гласоподаваха ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Български напредък. „ Против “ бяха двама депутати от „ Продължаваме промяната “. От гласоподаване се въздържаха по-голямата част от групата на Политическа партия, както и „ Демократична България “ и „ Възраждане “.

Основният спор в пленарната зала беше дали е належащо да се приема удължителен закон, или служебният кабинет би трябвало да внесе постоянен бюджет. Втората теза се защитаваше от „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия, като Политическа партия даже показаха, че ще желаят да бъде гласувана декларация за внасяне на нов бюджет. От левицата пък показаха, че ще поддържат удължаването, с цел да могат да внесат мечтаните от тях ремонти сред четенията.

От ГЕРБ-СДС опазиха решението на кабинета за удължителния закон, тъй като съгласно тях по този метод няма да се стигне до несъразмерни разходи, а политиката по приходите ще бъде решена от ново постоянно държавно управление, когато то бъде образувано.

По-рано Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание утвърди промени, с които ще се таксуват 33% от свръхпечалбите на компании от енергийния бранш. Обхватът на тези компании обаче към момента не е напълно явен. Те би трябвало да вършат вноски, с които да се подкрепят най-уязвимите поради високите цени на горивата. Все още не е ясна и схемата, по която ще се прави това подкрепяне. Окончателно текстовете би трябвало да бъдат гласувани в пленарната зала.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР