След повече от час изказвания от отделните политически групи в

...
След повече от час изказвания от отделните политически групи в
Коментари Харесай

Приеха бюджета на Община Варна за 2023 година | 240 млн. лв. са за образование, 265 млн. лв. е капиталовата програма

След повече от час изявления от обособените политически групи в Общински съвет бюджетът на Варна в размер на 791.4 млн. лв. беше признат с 39 гласа " за ", 12 " срещу " и 1 " въздържал се ", съобщи кореспондент на Moreto.net.

С рецензии към политиката на Общината и към разпределението на средства излезе Димитър Чутурков от Българска социалистическа партия. Според него градското ръководство би трябвало да има мандатна стратегия, в която да се фиксират ясни цели като се залага годишно повишаване на бюджетните разноски.

От " Възраждане " дефинираха бюджета като подобен на безвремието. Считат, че липсва целеустременост, философия и политика на изхарчените средства. На мнение са, че Варна е достигнала таван на кредитна задлъжнялост. Категорични са, че не биха подкрепили сходно безхаберие, за което се прави опит да бъде прокарано като бюджет.

От " Демократична България " също обявиха, че няма да поддържат показания план за бюджет. Един от претекстовете също бе, че кредитната задлъжнялост на общината, както и ниската събираемост на просрочените вземания.

От общинската администрация прецизираха, че последните са в размер на 9.5 млн. лв. като главната част от тях са от локални налози и такса - боклук, само че показаха убеденост, че ще бъде събрана от Община Варна до края на годината.

Председателят на финансовата комисия Станислав Иванов съобщи, че няма по - огромна реклама за бюджета от това, което споделя левицата, че е " десен бюджет ". Каза още, че бързо е забравено какво е била Варна преди и какво е в този момент.

" Центърът беше затрупан с плочки за баня. Нямахме нито един бул. от край до край. Да не приказваме за детски градини и площадки. И това единствено за 10 години. ", сподели Иванов.

Христо Атанасов пък изрази вяра, идващият Общински съвет ще има доста повече хора с професионална устременост, които ставайки да пазят или подлагат на критика бюджета и стратегиите, да бъдат доста точни и ясни, да не се отклоняват в политизиране или похвални слова. След отправени питания по отношение на инженерната инфраструктура зам. - кметът Христо Иванов изясни, че напълно скоро ще стартира работа по ремонта на ул. " Младежка ", както и на ул. " Мир " в секторите от бул. " Христо Смирненски " до обръщача и от ул. " Лоза " до ул. " Студентска ".

Зам. - кметът Коста Базитов пък съобщи, че е несериозно да се приказва за хиляди деца, останали отвън яслите, защото неудовлетворените молби все още са към 500. По думите му огромна част от родителите аплайват и за яслени групи в детските градини, което прави още по - мъчно определянето на точната численост, само че тя сигурно не е хиляди.

Бюджетът е в размер на близо 791,4 млн. лв. и част от тях ще покрият към този момент осъществени през годината разноски. 320,5 млн. лв. са делегираните средства от страната, а останалите над 422 млн. – от доходи от локални налози и такси. Бюджетът със средства от европейски планове и стратегии е в размер на 48,7 млн. лв..

Отново най-вече средства са заделени за обучение. Те са 239,5 млн. лв. и бележат растеж с 37,2 млн. лв. по отношение на първичния бюджет за предходната година. В план-сметката е заложено нарастването на трудовите хонорари на педагогическия личен състав приблизително с 15 % и на непедагогическия личен състав – приблизително с 10%.

Почти по всички функционалности има растеж на средствата, освен това без повишение на локалните налози и такси. Бюджетът за опазване на здравето е с 6,5 млн. лв. повече първичния за 2022 година и възлиза на 36,5 млн. лв.. Малко над 46,8 млн. лв. са средствата за обществени действия.

През 2023 година за благоустрояване и комунални действия, както и за запазване на околната среда са планувани 256,2 млн. лв., с 76 млн. повече по отношение на миналата година.

Увеличение има и на бюджета за спорт и просвета. Той е в размер на 30,5 млн. лв. и бележи растеж с 4 млн. лв. спрямо 2022 година

Капиталовата стратегия е в размер на 265 млн. лв., като 226,6 млн. лева са обезпечени от бюджета, а останалите 38,4 млн. лева – по европейски стратегии. Голяма част от плановете към този момент се извършват. Работи се по стартирането на нови, свързани главно с облагородяване на междублоковите пространства и построяването на детски площадки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР