След повече от 90 години бургазлии отново ще имат възможност

...
След повече от 90 години бургазлии отново ще имат възможност
Коментари Харесай

Теснолинейката „Бургазъ Тренъ“ тръгва към Солниците

След повече от 90 години бургазлии още веднъж ще имат опция да се „повозят“ на теснолинейката „Бургазъ Тренъ“. На празника на града – 6-ти декември, Никулден, влакчето ще „потегли“ от градинката до постройката на Общината, с цел да върне времето обратно и покаже по какъв начин е изглеждал градът в предишното.

Възстановка на вагон от известния преди близо век трен, който е пътувал по линията Бургас – Анхиало, ще придвижи своите пасажери благодарение на вълнуващи фрагменти от десетминутен черно-бял филм. В него са включени достоверни фотоси, предоставени от Държавен архив-Бургас, които демонстрират знакови за морския град места, ситуирани по маршрута на влака.

Tренът ще мине по маршрута на историческата железница, която е потегляла от жп гарата в Бургас, а първото й пътешестване е на 14-и декември 1925 година. Маршрутът на влака е минавал около пристанището и вълнолома, през Булеварда, бургаската митница, Морската градина, по алеята на Централния плаж, остарелия мост и градските бани, Казиното, Женския и Офицерския плаж и старите казарми до първата спирка на теснолинейката – Солниците. Следващите спирки на историческия трен са били мина „Ходжа мар“ /“Черно море“/ и гарата в Анхиало /дн. Поморие/.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР