След повече от 9 месеца прекъсване на всякакви контакти днес

...
След повече от 9 месеца прекъсване на всякакви контакти днес
Коментари Харесай

Кипърските лидери възобновяват преговорите за обединение

След повече от 9 месеца спиране на всевъзможни контакти през днешния ден водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат за първи път в опит да изяснят опциите за обновяване на договарянията за сливане на страната в скоро време, оповестява БНР. Кипър е на кръстопът, а позициите на двамата водачи са доста разнообразни и противоположни.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат на вечеря, която не е обновяване на договарянията, само че се прави оценка като отваряне на канал за връзки сред тях в сериозен за решаването на Кипърския въпрос интервал - след трагичния неуспех на интернационалната конференция в Кран Монтана през юли предходната година и на фона на провокациите на Турция с военни кораби против газовите сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Очакванията за резултата от вечерята не са високи, защото позициите на Анастасиадис и Акънджъ на този стадий както всъщност, по този начин и за самия развой на договарянията, са много разнообразни и противоположни.

Сред най-спорните моменти са подновяването на разговора от мястото, където той бе пресечен преди 9 месеца, определянето на непоколебим график и краен период за договарянията, основаването на взаимна комисия за употреба на природния газ преди постигането на политическо решение по Кипърския въпрос, политическото тъждество на двете кипърски общности, гаранциите и наличието на турски войски на острова.

Неправителствени организации на деятели за мир и обединяване на Кипър от двете кипърски общности оповестиха обществена готовност довечера от двете страни на буферната зона в Никозия, на входовете към задачата на Организация на обединените нации, с искане двамата водачи да възобновят договарянията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР