След повече от 3 години след референдума във Великобритания, две

...
След повече от 3 години след референдума във Великобритания, две
Коментари Харесай

Парламентът принуди Джонсън да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари

След повече от 3 години след референдума във Англия, две покупко-продажби и четири вота в Народното събрание страната не откри решение за това по какъв начин да напусне Европейския съюз и в първото от 37 години изключително съвещание на депутатите в събота.

Вотът бе голямо предизвикателство пред ръководещите, които имат поддръжката на 287 депутати в Камарата на общините при 320 нужни гласа да пробутване на решението.

Но 322 против 306 от депутатите гласоподаваха Борис Джонсън да изиска ново отсрочване на датата за Брекзит до 31 януари.

Лидерите на Европейски Съюз също си оставиха опция да одобрят второ отсрочване на Брекзит, като ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск би трябвало след решението в Лондон да се съветва с останалите страни членки и да предложи следващи дейности на 27-те.

Гласуването най-вероятно ще бъде пренесено за вторник, откакто държавното управление не съумя да предотврати избор по предложение министър председателят да бъде длъжен да изиска следващо удължение на периода за Брекзит, без значение от това дали е утвърдена или не постигнатата в петък договорка с останалите 27 страни от съюза. Целта на вносителите е, да има безспорна сигурност, че има един тип още една гаранция, че Джонсън няма да предприеме някакъв ход, с който да се обезсили утвърденото от Лондон и 27-те останали страни съглашение.

Основното терзание е, че няма време Народното събрание да разиска и утвърди най-малко две нови решения, с които се дефинира механизъм за оценка кои елементи от законодателството на Европейски Съюз, интегрирано или приспособено към английските закони, да останат.

На 1 ноември би трябвало да стартира преходния интервал до края на 2020 година, през който законите на Европейски Съюз ще продължат да работят, само че страната няма да е част от политическите структури на съюза и няма да взе участие в диспути и решения за политиките му. Днес министърът за Брекзит Стив Баркли съобщи, че няма желание да желае удължение, без значение, че съвсем 7 месеца от контрактуваните 2 години за договаряния за новия формат на връзките с Европейски Съюз изтече.

Закон задължава Джонсън да реализира договорка до 23 часа локално време през днешния ден, в противоположен случай той би трябвало да изпрати писмо до Брюксел с искане за нов период за Брекзит. Днес той сподели, че каквото и писмо да напише, следващото отсрочване е безпредметно.

Премиерът първо показа най-деликатните места от новото съглашение, започвайки със статута на Северна Ирландия, където най-голямата партия разгласи, че няма да го поддържа и че най-малкото юнионистите в тази съставка от Обединеното кралство се считат за предадени от Лондон.

Той повтори за следващ път, че страната ще напусне на 31 октомври вечерта " цяла и единна " и предизвести съперниците на договорката му, че хранят илюзии, че могат да реализират нещо по-добро от това. Искате да отложите Брекзит, в случай че няма договорка, а в този момент желаете да го отложите при най-хубавата допустима договорка, добави той.

Нямаме доверие в това държавно управление и не трябва да му даваме празен чек, съобщи в словот ос илидерът на опозицията Джеръми Корбин.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР