След повече от 20 години протести, спорове, и прехвърляне на

...
След повече от 20 години протести, спорове, и прехвърляне на
Коментари Харесай

Съветският войник с шмайзера отива в Музея на социалистическото изкуство

След повече от 20 години митинги, разногласия, и прекачване на отговорност, паметникът на Съветската войска в София най-сетне ще бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство. Това сподели за bTV общинският консултант доктор Антон Койчев от Съюз на демократичните сили.

В сряда държавното управление промени собствеността на монумента и отключи процедурата, която се бави от десетилетия и провокира остри реакции и митинги измежду жителите освен на София, само че и на цяла България. Темата за премахването му от десетилетия разделя българското общество.

Все още няма изясненост за периодите и финансовата страна на преместването. Но основният проектант на София е получил задача да организира конкурс за осмисляне по нов метод на общественото пространство към паметника на Съветската войска.

Областният шеф на София Вяра Тодева написа в известие до медиите, че предвид на публичния интерес преместването на паметника на Съветската войска е измежду предпочитаните въпроси, по които работи.

А градският съвет на Българска социалистическа партия излезе с позиция, че няма да разреши „ оскверняването на паметта и паметниците на тези, които освободиха България, Европа и света от фашизма “.
1 на 2Подобен паметник няма на никое място в Европа
България е единствена страна с монумент на окупационна войска, а болшинството софиянци са съгласни с отстраняването му.

Припомняме, че напъните за демонтирането на Паметника на руската войска, се ускориха след началото на военната атака на Русия в Украйна. Станаха по-интензивни и митингите на последователите на Украйна пред паметника, именуван от тях с различното име МОЧА (Монумент на окупационната алена армия), а също и дейностите на отбрана на паметника от страна на поддръжници на Русия.

Демонтирането на монументи в страните от Европа, свързани със Съюз на съветските социалистически републики, зачести след съветската инвазия в Украйна. През август предходната година Естония, в която живее огромно съветско малцинство, демонтира монумент със руски танк в град Нарва, покрай естонско-руската граница.

Отново през август, управляващите в Латвия взеха решение да демонтират паметника на руските войска, намиращ се в Парка на успеха в Рига и даже взеха решение седемте чужденци, протестиращи против разрушаването му, да бъдат изгонени от страната.

А през октомври Финландия отстрани последния монумент на Ленин на своя територия.
Трибуна за изложение на недоволството на хората
Паметникът, който се намира в центъра на София, постоянно е употребен като основа за изобразяване на графити с най-различна политическа тема. Наричани от някои вандалски прояви, те постоянно са израз на публичното неодобрение по отношение на избрани събития и дейности, в които е намесена Русия или някогашният към този момент Съветски съюз. Особена известност получават няколко арт интервенции с публични и политически послания, направени от 2011 година насам.
1 на 7
В основата  стои казусът с националното ни достолепие. Трудно е да разбираем на децата си, за какво в другите страни централните монументи са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните монументи са на една непозната войска, която безогледно окупира България, и принадлежат на една империя, която към този момент по този начин или другояче се разпадна. Става дума за Съветския съюз. Подобен монумент няма място в централната част на столицата.

Изглежда най-сетне българското общество е намерило сили да реалокира противоречивия монумент в Музея на социалистическото изкуство, където му е мястото. Дано пловдивските общинари вземат образец и същото да се случи и с пловдивския му другар Альоша, който се извисява на най-високата точка във втория по величина град у нас.

И въпреки всичко това е една чудесна вест. Защото демонстрира, че обществото ни прави опити да се трансформира в европейски народ, а не в постсъветска маса от зомбирани хора с ненадживян комунизъм в главите си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР