След повече от 20 денонощия битка за живота на младата

...
След повече от 20 денонощия битка за живота на младата
Коментари Харесай

Лекарите от „Света Анна – Варна“ спасиха живота на родилката Стела от Търговище

След повече от 20 денонощия борба за живота на младата родилка Стела от Търговище, медиците от МБАЛ „ Света Анна – Варна “ приготвят родилката за изписване.

Младата жена е призната на 25 септември в отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване в извънредно тежко положение, с ДИК-синдром след Цезарово сечение, осъществено по неотложност в болничното заведение в Търговище, оповестяват от лечебното заведзение.

Няколко дни по-рано бременната в 34-а гестационна седмица жена, при която всичко до този миг протича безпрепятствено, е призната с доста високо кръвно в болничното заведение в Търговище. За няколко дни медиците овладяват положението, смъкват кръвното и Стела напуща лечебното заведение.

Още същата вечер обаче се връща в болничното заведение, тъй като още веднъж е с високо кръвно, само че този път е и с болки и нарушено зрение. Ехографският обзор регистрира отчасти отлепяне на плацентата, което постанова незабавно Цезарово сечение.

Секциото минава сполучливо, бебето е родено крепко, само че мъничко, заради преждевременното раждане. След затварянето на оперативното поле обаче медиците откриват кървене.

Правят спомагателна намеса, само че още веднъж стартира масирано кървене.

„ Колегите в Търговище са реагирали съответно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и приети в практиката лекарства за преодоляване на кървенето, само че пациентката е развила ДИК-синром, едно извънредно тежко, животозастращаващо затруднение “, разяснява началникът на отделението в „ Света Анна – Варна “ доктор Валентин Власаков. В качеството си на народен съветник по анестезиология и реанимация той е извикан в Търговище.
Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската незабавна болница. В колата за спешна помощ, сред Търговище и Варна, Стела прави екламптичен спазъм, който е овладян от анестезиолога, който я съпровожда.

„ В нашата реанимация младата жена постъпи в доста тежко положение – с продължаващо кървене. Веднага я итубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с напъните да овладеем обстановката. Благодарение на мощната вълна от кръводарители, Центърът по трансфузионна хематология успяваше да ни обезпечава предпочитано нужните количества тромбоцити, прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появяването на бъбречна непълнота, което наложи незабавна хемодиализа, която провеждахме всекидневно “, описа началникът на ОАИЛ в МБАЛ „ Света Анна – Варна “.

Всеки ден положението се следеше от експерт – акушер-гинеколог, от родилно поделение, в хода на лекуването се включиха и други експерти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор “, изясни доктор Власаков.

Под грижата на лекарите медицинските сестри и санитарите, след към седмица Стела можеше да диша сама, след две прекратихме бъбречно-заместващата терапия а в следствие лекуването пое родилно поделение. Така към месец след спешната обстановка тя към този момент е на крайници и чака с неспокойствие срещата с рожбата си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР