След повече от 2 часа дебати бюджетната комисия в парламента

...
След повече от 2 часа дебати бюджетната комисия в парламента
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие увеличение на максималния осигурителен доход

След повече от 2 часа диспути бюджетната комисия в Народното събрание одобри на второ четене бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024.
Прочетете още
Заложените доходи в него са 24,3 милиарда лева Предвидено е повишение на минималната заплата, която да стане 933 лева, както и нарастване на оптималния застрахователен предел на 3750 лева

Без решение останаха въпросите дали компенсацията за втората година на майчинството да се приравни с минималната работна заплата и дали новият най-малък застрахователен предел от 933 лева да важи и за земеделските производители или за тях да остане прагът от 780 лева

Без смяна остава минималното обезщетение за безработица - 18 лева дневно.

" Спорът беше за чл.9, който касае минималните осигурителни приходи на земеделските производители. Не успяхме да реализираме консенсус в комисията да приемем едно от предложенията. Тук философията е, че земеделският бранш е извънредно значим за страната и би трябвало да търсим всички благоприятни условия да ги подтикваме. Осигуряването на прагове под минималните е един от методите. Надявям се в идващите часове, след съвещания с парламентарните групи, с министъра на финансите, ще стигнем до някакъв текст.

Иначе всичко останало беше признато и мисля в един добър вид - с нарастване на пенсиите, с гарантиране на всички обществени заплащания. Мисля, че бюджетът е добър.

За втората година имаше предложение втората година майчинство да стане колкото е минималната работна заплата. Тук първо е огромна сумата - 76,5млн лева не сме сигурни, че централният бюджет ще може да я обезпечи. Смятам, че ще вървим към увеличение на това възнаграждение, само че дано да забележим с какъв ритъм ", съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, ПГ на Движение за права и свободи.

Комисията продължава работа с разискването на бюджета на НЗОК за 2024. В него са заложени 8 милиарда лева Над 20% повече средства са планувани за доболничната помощ, профилактиката и денталните действия.

Междувременно през днешния ден следобяд Народното събрание се събира на изключително съвещание, с цел да прегледа на първо четене държавният бюджет за следващата година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР