След повече от 15 часа непрекъснати преговори, все още няма

...
След повече от 15 часа непрекъснати преговори, все още няма
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС близо до споразумение кой да оглави ЕК

След повече от 15 часа непрекъснати договаряния, към момента няма компромис сред евролидерите кой ще ръководи европейските институции. България попадна в центъра на вниманието, откакто се оказа измежду страните, чиито глас може да е решителен.

Все още не е несъмнено дали Франс Тимерманс, водещият претендент на социалистите, е бъдещият ръководител на Европейска комисия. Някои водачи от Централна и Източна Европа не престават да се опълчват.

Снимка: btvnovinite.bg

Българката Кристалина Георгиева е съвсем сигурна в пакета за управителните постове, настояват от ден на ден дипломати в последните минути. Възможно е тя да стане ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Какво се крие зад тези тежки договаряния? Част от отговора на този въпрос се появи предходната нощ във видео в профила във Facebook страницата на българския министър председател и притегли вниманието на европейската преса.

Четирите водещи сили в Съюза: Франция, Германия, Испания и Холандия бяха постигнали договорка. Водещият претендент на социалистите Франс Тимерманс поема председателството на Комисията, а претендентът на ЕНП Манфред Вебер – това на Парламента. Изненадващо обаче редица водача от ЕНП бойкотираха решението, в което те не са взели участие. Сред тях и българският министър председател.

„ Ние си имаме водещ претендент, спечелили сме европейските избори, това е Вебер. ЕНП поддържа нашия претендент. Няма логичност спечелилият да не бъде ръководител на ЕК”, сподели Борисов нощес.
В Брюксел не престават договарянията за значимите постове в Европейски Съюз Премиерът Бойко Борисов се срещна през с Франс Тимерманс
Минути преди среднощ обаче в центъра на европейското внимание се оказа Facebook страницата на Борисов, поради 3-минутно видео от срещата му с Фарнс Тимерманс. И в него – явен знак, че българският министър председател може въпреки всичко и да го поддържа.

Снимка: btvnovinite.bg
Двустранните срещи и дипломатически совалки продължиха цялата нощ.

Въпреки че всичко остава в условно наклонение, допустимо да се удостовери: Франс Тимерманс управлява Комисия, Кристалина Георгиева - Съвета, а водищият претендент на ЕНП Манфред Вебер - Парламента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР