След повече от 12 години дебати и планиране, през март

...
След повече от 12 години дебати и планиране, през март
Коментари Харесай

Прозрачно финансиране и закон за доброволчеството са сред приоритетите на гражданския сектор

След повече от 12 години диспути и обмисляне, през март 2022 година новото държавно управление конституира Съвета за развиване на гражданското общество (СРГО). Инициативата бе персонално на вицепремиерa Калина Константинова, която застана отпред на Съвета.

Още на 1 март се състоя и първото изключително съвещание на Съвета, на което членовете взеха първото доста значимо решение: незабавно да бъде основан механизъм за ежеседмична съгласуваност сред Министерски съвет, институции и цивилен организации, които интензивно подкрепят украинските бежанци в България. Над 50 организации регулярно се включваха в тези срещи.

„ Повече от 10 години гражданските организации в България се борим за това да има на най-високо равнище в изпълнителната власт пространство освен за разговор, само че и за взаимна работа сред организации и властта - с цел да работим дружно за една по-добра среда за гражданските права и свободи в България. Конституирането най-сетне на СРГО през март 2022 година с 14 определени представители от самите цивилен организации бе крачка в вярната посока за това да имаме по-независимо и проспериращо гражданско общество. Все отново, след първата крачка има доста дълъг и стръмен път пред нас към това да създадем смяна, която тук и в този момент да може да бъде почувствана от цивилен дейните хора. Оставаме с вярата, че лентата обратно не може да бъде върната “, споделя Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право.

„ Съветът за развиване на гражданското общество е основан, с цел да може да се даде подтик на политиката за поддръжка развиването на гражданското общество. Така е записано в закона и се веселя, че за четири месеца успяхме да сложим началото на толкоз доста задания, за които интензивният цивилен бранш е чакал повече от десетилетие “, разяснява ръководителят на Съвета и вицепремиер по дейно Калина Константинова.

Само за четири месеца, и то в извънредно комплицирана и провокативна политическа, обществена и икономическа среда Съветът съумя да:

• Изработи и одобри механизъм за необятни съвещания и взаимоотношение с други цивилен организации, които да служат за образец на другите държавни институции;
• Приеме плътна и интензивна стратегия за работа до края на година, която включва ясни и транспарантни критерии за финансиране на неправителствени организации и закона за доброволчеството.
• Даде рекомендации за това по какъв начин се комуникира информацията на държавния уебсайт за Украйна ukraina.gov.bg;
• Аргументира основаването на специфична Работна група с Министерство на финансите и други ангажирани институции за основаване на механизъм за финансиране на цивилен организации.

„ В последните години страната очевидно неглижираше своите дейни жители и това е повода да няма нито един съответен народен механизъм за взаимоотношение и финансова поддръжка на цивилен организации в България. За пръв път в екипа на това държавно управление има хора, които разпознават в гражданския бранш скъп запас за развиване на обществото. За нас е извънреден приоритет да създадем по този начин, че жителите и техните организации да бъдат подкрепени, с цел да се трансфорат в равносилен сътрудник на страната и прецизен барометър за „ здравето “ на институциите “, разяснява Красимира Величкова, консултант в кабинета на вицепремиера Калина Константинова и дълготраен ослепителен представител на гражданския бранш.

В рамките на идващите съвещания на СРГО следва да се създаде и одобри механизма за финансиране на цивилен начинания от националния бюджет, както и да се проведат необятни публични съвещания по уредбата за доброволчеството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР