След потушаване на Априлското въстание през 1876 г. в Европа

...
След потушаване на Априлското въстание през 1876 г. в Европа
Коментари Харесай

В Пещера отбелязаха 195 години от рождението на лейди Емили Ан Странгфорд

След потушаване на Априлското въстание през 1876 година в Европа е инициирана акция в отбрана на българското население. Английската аристократка лейди Емили Ан Странгфорд събира повече от 30 хиляди английски лири, с които са построени и оборудвани шест лечебни заведения в Радилово, Батак, Перущица, Панагюрище, Карлово и в село Петрич. Тя осиновява шест български девойки и ги завежда в Англия с концепцията да им обезпечи обучение и по-късно те да се завърнат назад в България, с цел да станат учителки.> Среща, отдадена на 195 годишнината от рождението на лейди Емили Странгфорд, беше извършена на 18.11.2022 година в пещерското село Радилово.
Гости на събитието, част от културния календар на Пещера,  бяха Йордан Младенов - кмет на общината, неговата заместничка Гълъбина Карамитрева, Мария Ангелова - кмет на с. Петрич, Илия Македонски - зам.-кмет на община Златица, Радка Кочева - специалист РЕКИЦ. Присъстваха представители на историческите музеи в Пазарджик, Перущица и Карлово и представители на читалищата в с. Петрич, община Златица и Радилово.> През 2005 година читалище " Зора-1903 " в с. Радилово осъществя план " Да си спомним и съхраним делото на лейди Странгфорд " с поддръжката на община Пещера и районния исторически музей  и районната библиотека " Никола Фурнаджиев " в Пазарджик. Проектът продължи три месеца, през които бяха издирени документи, с цел да бъдат основани документален филм и непрекъсната експозиция, отразяващи делото на лейди Странгфорд в България. Вече 15 години от основаването на експозицията не престават да бъдат събирани сведения и информация за нейното дело, като досега са открити 70 документа под формата на писма и изявления в българския и задграничния щемпел.
Участниците в срещата сервираха цветя пред паметната плоча на англичанката, която обичаше българите - виконтеса Странгфорд.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР