След поставянето на векторна ваксина, кръв може да се дари

...
След поставянето на векторна ваксина, кръв може да се дари
Коментари Харесай

Ваксинираните могат да даряват кръв, но след определени срокове

След слагането на векторна ваксина, кръв може да се подари 28 дни след всяка игла.

Ваксините на " Модерна " и на " Пфайзер " - би трябвало да са минали най-малко 48 часа, в случай че има затруднения – настинка, температура, главоболие, отлагането е за 7 дни, само че все пак би трябвало да се каже, че това е преценка на лекаря, който освидетелства кръводаряването, разяснява доктор Жанина Йорданова – шеф на Районния център по трансфузионна хематология-Варна.

Даниела Иванова от Провадия е кръводарител от близо 17 години. Днес тя е в Центъра по трансфузионна хематология във Варна, тъй като не може да подари кръв в родния си град. Категорична е, че не се е разболяла от COVID-19, единствено тъй като е имунизирана. Даниела е изчакала задоволително време сред имунизацията и кръводаряването.

За страдание през последните 2 години никой не идва в Провадия, макар че има кръводарители. В момента, с цел да съм тук, има хора в потребност, на които им би трябвало кръводарител, съобщи кръводарителят Даниела Иванова.

Преди 8 месеца Симеон Семов от Варна едвам не губи живота си в борбата с вируса. Днес той желае да подари кръвна плазма за хората в потребност.

Преболедувах тежко, лежах в болница, знам какво е, да оказа помощ, показва Симеон Семов.

Марио Коев е преболедувал вируса преди 2 месеца, само че не знае има ли към този момент право да подарява кръв.

Първо се обаждах, с цел да знам по кое време мога отново да подарявам, споделиха ми 40 дни, само че в този момент чета, че е 28 дни, уточни Марио Коев.

Изискването е след преболедуване или позитивен ПСР, или позитивен антиген да са минали най-малко 40 дни, изясни доктор Жанина Йорданова.

Според нея последната вълна на пандемията е повлияла позитивно на кръводаряването - броят на донорите внезапно се е нараснал.

Изключително сме удовлетворени от това, че жителите имат такава позиция, че подаряват кръв. Успяваме да осигуряваме в планов порядък и в спешностите - да поемем в целия район, добавя доктор Йорданова.

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма са намалели, само че към този момент запасите от нея са изцяло задоволителни, безапелационни са лекарите от кръвния център.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР