След поставянето на 2 нови павилиона в Морската градина във

...
След поставянето на 2 нови павилиона в Морската градина във
Коментари Харесай

Варненци застават срещу поставянето на павилиони в Морската градина 


След слагането на 2 нови павилиона в Морската градина във Варна предходната седмица на две от най-оживените места в парка – входа към градината до Аквариума и на централната алея след мостчето на влюбените, жители проведоха петиция за премахването им:

До:
Община Варна,
Общински Съвет – Варна,
Областна Управа – Варна,
Министерство на Културата,
Медии
Община Варна разгласи проекти за разположението на 10 нови павилиона в и към Морската градина на Варна. Долуподписаните жители и организации се разгласяваме против тези проекти със следните причини:
1.) Липса на нужда:
В Морската градина на Варна има задоволително търговски обекти, които могат да задоволят търсенето на храни и питиета от посетителите на парка. Без искания за пълнота, посочваме заведенията и павилионите по цялата крайбрежна алея, по улиците и булевардите, от които се реализира пешеходния достъп до Морската Градина, както и зоните на Детския ъгъл, Летен спектакъл, Природо-научния музей, Зоопарка и площите на север от него.
2.) Нецелесъобразност:
Това, което няма задоволително в Морската Градина, точно заради изобилието от търговски обекти, е успокоение за разхождащите се. Поставянето на спомагателни павилиони ще реализира цели в прорез с главната функционалност на градината, а точно – релакс от напрежението на градската среда.
3.) Алтернативи:
Напомняме на Общината, че дължи на Варненци поддръжка на множеството чешми в Морската Градина, които обезпечават нужната вода през горещия летен сезон. Ако тези чешми се поддържат, отпада нуждата от достъп до търговски обекти. В допълнение, използването на публичните чешми понижава потреблението на пластмасови бутилки, което на собствен ред е добре за околната среда.
4.) Порочен развой на взимане на решението:
Община Варна показва, че проектите за тези обекти не са от през вчерашния ден и са съгласувани по съответния административен ред. Държим да отбележим, че представители на дейното гражданско общество във Варна не са участвали на такива разисквания, с цел да изкажат мнение. Този затворен модел на ръководство, при който гражданското присъединяване е чисто фиктивно, беше изрично отритнат от варненци, с митингите от 2013 година и доста други пъти по-късно. Той потвърдено води до неверни решения, в ущърб на градската среда.
5.) Неестетичен тип:
Павилионите в бял цвят нямат никаква естетическа стойност и не се вписват. Всъщност, павилион е помпозно име за бараки, които умерено могат да са на рибната борса или на битпазара. Обектите подготвят към вандалски прояви – напръскване със спрей. Допълнителният кич в тази ситуация са хладилници, витрини, сергии и реклами, които се прибавят към павилионите без това въобще да е лимитирано в изискванията на Общината.
6.) Цялостното отношение на Община Варна към градската среда:
Община Варна продължава да добавя градската среда безредно и без цялостна визия. Преместваемите обекти в града са на всички места, имат най-разнообразен жанр, и постоянно са в спор с околната архитектура и с пешеходния трафик. Трябва да спрем „ баракизацията “. Морската градина е монумент на парковото изкуство: обектите в градината би трябвало да имат дизайн и визия, които надграждат историята на парка, и са подчинени на модерни градоустройствени и естетически концепции.
7.) Общината взема решение несъществуващи проблеми за сметка на съществуващи:
Никой не се е оплакал от липса на търговски обекти в Морската градина. Ако Общината желае да направи нещо съответно за посетителите през идния сезон, може да се погрижи за кошчетата за отпадък, които са малко и постоянно претъпкани, както и да отстрани огромните течащи контейнери за отпадък от алеите. Спираме дотук, макар че можем да продължим.
В умозаключение:
Надяваме се, че необятната поддръжка на всички подписани организации, общественици, и жители, ще убеди Община Варна да разпореди разглобяване на към този момент поставените и да не позволява слагане на нови павилиони, до момента в който не организира необятна социална полемика с специалисти и жители по отношение на нуждата от такива обекти в парка.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР