След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с

...
След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с
Коментари Харесай

РЗИ-София: Очаква се патоанатомична диагноза на починалото дете с менингит

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за умряло дете с евентуална инфекциозна патогенеза, незабавно са подхванати съответните противоепидемични ограничения - дейности по пробонабиране и проучване на контактните деца, техните братя и сестри и личния състав на детското заведение. Това оповестяват от РЗИ-София.

Проведени са диалози с общопрактикуващия доктор, лекуващия доктор, националния съветник по инфекциозни заболявания и е събрана цялостната допустима документи - епикризи, проучвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично изследване и е разпоредена стерилизация на ДГ № 37 „ Вълшебство “.

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и личния състав от групата, носителство на менингокок в носоглътката е открито при 23 лица. Към момента на проучването те са без здравословни недоволства и клинична симптоматика.

Насочени са към ОПЛ за наблюдаване и осъществяване на антибиотична профилактика, според Наредба № 6/09.07.2019 година за реда и изискванията за диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания на дихателната система.

След приемането на първичните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за осъществяване на незабавни хигиенични и противоепидемични ограничения и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 година и за прекъсване на активността до второ разпореждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и личния състав на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на умрялото дете.

В здравната процедура, въпреки и рядко, се следят случаи на мълниеносно протичане на менингококова зараза измежду млади и здрави лица, като за жалост, такива случаи приключват летално.

Столичната РЗИ изрича съболезнования на околните на умрялото дете!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР