След последния полет на правителствения самолет до Тел Авив не

...
След последния полет на правителствения самолет до Тел Авив не
Коментари Харесай

Вицепремиерът Габриел: Не са останали българи на летището в Тел Авив след последния полет

След последния полет на държавния аероплан до Тел Авив не е имало българи, останали на летището в града, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по NOVA. В момента има още към 20 наши сънародници, които са изявили предпочитание да изоставен Израел, а потенциалът на държавния аероплан е 94 индивида. 
 
" Но когато става въпрос за човешки живот, минимална численост няма. Аз съм споделила доста ясно – държавният аероплан ще лети до момента в който има опция и до момента в който има нужда ", безапелационна беше Мария Габриел.
 
България следи обстановката освен в Израел, само че и в линията Газа и за нас е значимо българите в района да се усещат в сигурност, само че и да са наясно, че не е безвредно, по тази причина и през седмицата сме дали инструкции да бъдат избягвани и пътувания до Ливан, до Йордания, до Египет – единствено при последна нужда.
 
На този стадий можем да кажем, че бяхме първата страна, която отиде да прибере своите сънародници, бяхме извънредно координирани в дейностите си с Министерството на превоза, сподели още Габриел.
 
" Това, което за нас беше значимо, беше допустимо най-бързо да имаме лист, в който сънародниците ни, които имат потребност да бъдат прибрани в България да се заявят и те да изпълнят уговорката си да бъдат на летището ", добави тя.
 
" Това, което за нас беше доста значимо, първоначално краткосрочно пребиваващите трябваше да се приберат в България и това се случи с първите два полета. След това трябваше да разполагаме с данни и за всички останали, които са се декларирали и имат предпочитание да изоставен и това се случи с третия полет. Прибрахме фамилии, доста медицински и филантропични случаи ".
 
Мария Габриел още веднъж прикани българите, които имат потребност от подпомагане, да бъдат вписани в листата, която прави посолството в Тел Авив или посредством Ситуационния център на Министерството на външните работи.
 
" Трябва да сме подготвени за сюжет, при който има нарастване на мигрантските потоци, по тази причина и се надяваме спорът да не прерасне в районен ", сподели още министърът на външните работи.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР