След посещение в КАТ майка и дъщеря от Добрич научиха,

...
След посещение в КАТ майка и дъщеря от Добрич научиха,
Коментари Харесай

Майка и дъщеря от Добрич са заплашени от екстрадиция

След посещаване в КАТ майка и щерка от Добрич научиха, че са застрашени от екстрадиция в Кипър. Бившият брачен партньор на Мария Христова твърди, че детето му е изведено от Кипър без нужните документи. Така дамите инцидентно схващат, че за тях има издадена Европейска заповед за задържане.

През 2009 година Мария Христова се омъжва за сърбина Иван Манойлович, ражда се щерка им и след време се откриват в Кипър. Бракът им обаче продължава единствено няколко години.

„ Аз и детето ми бяхме подложени на домашно принуждение. Тогава си пристигнах, заведох дело. От 2016 година имаме публично бракоразвод. Дойдохме си по напълно легален път в родината си. Дойдох си с всички документи, с пълномощие, подписано от бащата, с което неведнъж съм пътувала, с бракоразвод, с наставнически права”, описа Мария.

Тя и детето живеят оттогава в родния Добрич. Имат непрекъснат адрес, тя работи, а детето учи в локално учебно заведение. Четири месеца откакто са се открили в града някогашният ѝ брачен партньор подава тъжба. Мъжът желае щерка им да бъде върната назад в Кипър. След направена инспекция от обществените служби жалбата му е отхвърлена. Две години по-късно обаче Мария и майка ѝ инцидентно схващат, че ги търсят. На 7 ноември Мария отива в КАТ да записва кола.

„ Там ми споделиха, че съм оповестена за търсене с алена бюлетина от Интерпол. Запитаха ме дали имам визия защо и аз отговорих, че най-вероятно е обвързвано с моя някогашен брачен партньор, който има искания, свързани с общото ни дете. Казаха ми, че процедурата е ясна, че би трябвало да бъда приведена в първо районно, там да дам показания”, добавя Мария.

Идва патрулка, която я води до районното ръководство. „ Не ми беше казано защо, единствено че съм оповестена от Кипър за интернационално търсене и до там. Нищо съответно, не видях никакви документи”, сподели още дамата.

Същото се случва и с майка ѝ Дарена, единствено че месец по-рано. От полицията в Добрич обясниха за bTV, че двете дами се търсят от Интерпол, а като причина е посочено родителско похищение. Спрямо тях е разпоредено да се откри адресът им. Снети са им показания и е известена Окръжната прокуратура. Сега те се опасяват, че могат да бъдат екстрадирани в Кипър и там да потвърждават правотата си.

„ Ние имаме документи, имаме решение за бракоразвод, пълномощие от него, нотариално заверено, тук в България където той постави автограф. Пътувахме безусловно законно. Нашето искане е да се прегледа всъщност, страната ни да направи лично следствие по отношение на основателността на това набедяване в отвличане”, акцентира Дарена Миткова.

Прокуратурата в Добрич си е направила отказ, защото една от дамите е юрист в града. Сега би трябвало прокурор от друга прокуратура да внесе настояването в съда.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР