След поредица скандали и министерски оставки британският премиер обяви, че

...
След поредица скандали и министерски оставки британският премиер обяви, че
Коментари Харесай

Кой ще наследи Борис Джонсън?


След поредност кавги и министерски оставки английският министър председател разгласи, че ще се отдръпна - щом е изгубил доверието на партията си, както уточни. Кандидатите да наследят Борис Джонсън на поста са най-малко трима.

Залаганията за наследника на Джонсън вървят с цялостна мощ

Оставката на досегашния английски министър председател ще се състои на части. Той по принцип одобри да се отдръпна, само че би желал да остане на поста до началото на октомври - дотогава, до момента в който бъде избран неговият правоприемник от Консервативната партия.
Редакцията предлага
Сигурност, че партията ще му разреши да постъпи тъкмо по този начин, няма. Злите езици в Лондон и по този начин допускат, че на Джонсън му е значимо да успее да отпразнува отсроченото си сватбено празненство в държавната резиденция в Чекърс. Поканите към този момент били разпратени.

Това, което отиващият си министър председател обаче несъмнено заобикаля, е отговорът на въпроса по какъв начин за три години съумя да трансформира огромната си победа в политически провал. Той пропусна да спомене и провалянето, до което се стигна при извършените два спомагателни избора преди няколко седмици за две сигурни досега места за торите. Игнорира и поредицата кавги, които в последна сметка го доведоха до това състояние..

А оттова нататък?

Още при започване на идната седмица Консервативната партия би трябвало да реши по какъв начин ще избира идващия държавен началник. Първоначално би трябвало да се дефинират условията за претендентите, които

да бъдат позволени до " огромния избор ". След това броят има следва да бъде  редуциран до двама, сред които ще избират партийните членове. Процедурата ще е същата, както за Борис Джонсън през 2019-а година.

За момента любимци са министърът на защитата Бен Уолъс, досегашният финансов министър Риши Сунак и министърката на интернационалната търговия Пени Мордаунт - така излиза от данните на букмейкърските бюра, които са сложили табели на поляната пред Народното събрание, с цел да осведомят публицистите за класирането.

Министърът на защитата да вземем за пример не е произнесъл до момента нито една брилянтна тирада, той е считан за принципен човек на делото - и. Но Бен Уолъс желае първо да беседва със фамилията си, а и да обмисли дали в действителност би желал да поеме нещата от Джонсън.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР