След поредица отлагания, последния път заради бягството от съдебна зала

...
След поредица отлагания, последния път заради бягството от съдебна зала
Коментари Харесай

Старт на дело за измама на РЗИ с фалшиви болнични

След поредност отлагания, последния път поради бягството от правосъдна зала на харманлийския предприемач Стефан Грозев, който е обвиняем дружно с някогашния началник на Районната лекарска гилдия в Пловдив доктор Георги Кръстев за присъединяване в скица за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени болнични, делото против двамата ортаци в схемата се чака да стартира през днешния ден в Райнонен съд Пловдив.

Малко след старта на процеса, преди повече от месец Грозев съобщи, че има незабавна работа, сподели билет за влака и сподели, че си потегля. След това напусна залата, преди правосъдната защита да може да реагира.

Преди да бъде пуснат под парична гаранция Грозев е прекарал в ареста 8 месеца.

Мярката му от парична гаранция е променена в задържане под стража.

Припомняме, че схемата за източване на Национален осигурителен институт бе разкрита в края на август 2020-а след интервенция под конторала на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Тогава проверяващите споделиха пред медиите, че Грозев записал компания с единствена цел източване.

Според обвиняването източените от Здравната каса средства са над 76 000 лева

Фирмата „ Джи Еф Ти- България “  ЕООД, която е прилагала схемата, е записана в Индустриалната зона на Харманли.

Д-р Георги Кръстев е издавал болничните в качеството му на ортопед и член на профилирана лекарска комисия по ортопедия към ДКЦ 1.

Той е обвиняем за 53 подправени болнични и амбулаторни листове.

Обвинението на Грозев пък гласи, че източил непозволено 43 бона, защото е работил и с други лекарски ТЕЛК-ове.

Законът планува от 3 до 15 години отнемане от независимост, лишаване на права, както и изземване на имущество.

Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвиняване за лъжесвидетелстване и умишлено въздействане върху очевидци в хода на следствието.

Според обвиняването на 1 февруари 2019 година харманлийският предприемач съзнателно склонил Н.Х.В. като очевидец по досъдебно произвеждане устно и умишлено да удостовери лъжа пред проверяващ служител на реда при Отдел Икономическа полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив.

Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще потвърди своята непорочност.

Той бе задържан през август 2020 година и освободен под парична гаранция от 30 бона, която след това съдът понижи на 10 хиляди.

Кръстев бе отхвърлен като член и ръководител на профилирана лекарска консултативна комисия /ЛКК/ по ортопедия в Диагностично–Консултативен Център 1 ЕООД от съда по искане на прокуратурата.

Според обвиняването подсъдимият Георги Кръстев е направил документни измами за времето от 22.05.2017 година до 27.07.2018 година в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице – член и ръководител на профилирана лекарска консултативна комисия /ЛКК/ по ортопедия.

Той е съставил публични електронни документи с погрешно наличие – 53 бр. електронни болнични листове за краткотрайна нетрудоспособност на разнообразни физически лица, като по този начин умишлено дал опция на притежателя на компанията Стефан Грозев да получи без правно съображение парична сума в размер на 42 994,01 лева от бюджета на фонд ДОО, благосъстоятелност на Национален осигурителен институт, представляващи изплатени компенсации.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР