След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на

...
След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на
Коментари Харесай

Опитът на ДБ за преброителни центрове на вота не успя

След поредност от въпроси за неизяснени въпроси към действието на преброителните центрове, които " Демократична България " искаше да вкара в Изборния кодекс, концепцията им не срещна поддръжката на депутатите. Предложението, изчетено от Надежда Йорданова от трибуната, получи едвам 68 гласа " за ", " срещу " бяха 150. Идеята поддържаха само Политическа партия, Демократична България и " Български напредък ".

За Христо Гаджев от ГЕРБ предлагането за центровете не е ново, само че ще е мъчно изпълнимо изключително в огромни изборни региони. Даде образец със столичния " Люлин ", където има 132 секции и това значи 7 центъра, които би трябвало да бъдат ситуирани някъде. Ще стане призрачен сън, предвижда той. И уточни, че след опита в Бобошево е посочено, че той работи за малко региони, такива с по 25-30 секции най-много. Според Гаджев още тогава ЦИК е предизвестил, че се основават усложнения за правосъдния надзор.

Надежда Йорданова от Демократична България изясни, че в този момент, в случай че при отваряне на чувалите се откри неточност, това въздейства на резултатите от секцията, а в този момент ще е за целия избирателен сектор. Според нея това няма да препятства заинтригуваните лица да упражнят правото си на правосъдно оборване.

Йорданова разкри, че нормално грешките при преброяването се дължат на умората на хората в  СИК, които след 10-14 часа работа, е напълно разумно да сбъркат.Грешките се дължат на човешка отмалялост, това е, установи някогашният правосъден министър.  

СИК няма да брои, а това ще се случва в центровете под надзора на наблюдаващи, изясни някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. Машинният избор ще е преброен от машината, неговият протокол ще е привнесен и прибавен към броенето в центровете, изясни той.

Мирослав Иванов от " Промяната " съобщи, че " концептуално това предложение е положително ", само че се оплака от неналичието на спор. Според него е по-важно да има фактически броене, даже то да отнеме 24 часа, пред това вотът да е килнат.

Подменяме ролята на СИК, отвърна ги Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той попита за какво не имат вяра на тези хора, които партиите единствено са изпратили в СИК, а вършат " нещо като въззивна инстанция и предлагаме преброителни пунктове ". Юристът пресметна, че това ще трябват по160 центъра с избран брой членове, а разноските ще са по към 1 млн. на избор, което в допълнение ще утежни сметката за вота.

" Няма друго предложение, с което да премахнем волните или неволни неточности при попълването на протоколи. Очакваме хиляди неточности с хартиената бюлетина, тези центрове ще подсигуряват почтен развой и по-малко неверни ", настоя Мартин Димитров от Демократична България. И прикани да се ресурси и машинния протокол, с цел да не се мултиплицират човешките неточности. Той счита, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не ги тормозили " ония ужасни практики от предишното и желаят да ги върнат ". Има ли даже една неточност от машинно броене, попита той.

" Има неточности при машинното гласоподаване, посочвахме ги тук, протоколите са налични. Има много образци. Не предлагаме и не поддържаме преброителните центрове, тъй като предлагаме преброителни машини " включи се и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, напомняйки законодателните хрумвания на придвижването. Иван Манев от Политическа партия го отвърна, че пред парламентарната комисия ЦИК са показали, че при преброяването машинните бюлетини се е оказало, че машината не е сбъркала, а грешката е била в хората, които са броили.

Васил Пандов от Политическа партия се ядоса, че депутатите дискутират преброителните центрове, а още веднъж се насажда съмнение към машините. Според него никой не е потвърдил операция нито на машините, " нито на така наречен вълшебни флашки, в които няма нищо вълшебно ". Карадайъ обаче настоя, че в случай че в една машина софтуерът прави неточности, ще прави такива и в другите. И се закани да разпечата още протоколи с разминавания в разпечатания протокол от машината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР