След поредица от срещи в Битоля и Охрид, вицепрезидентът Илияна

...
След поредица от срещи в Битоля и Охрид, вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България ще каже да, когато отношенията с РСМ се регулират

След поредност от срещи в Битоля и Охрид, вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че българската общественост има доста нерешени проблеми, само че страната ще подсигурява отбраната на правата на българите.

България няма по какъв начин да каже " да " за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз, до момента в който връзките ни не бъдат контролирани, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази неразбиране за какво се прави директна връзка сред войната в Украйна и бъдещото участие в Европейски Съюз на СМ. Като напомни, че става въпрос за осъществяване на критерии от страна на РСМ.

Всички институции у нас ще продължат да работят за отбрана на правата на българите в СМ, увери Илияна Йотова.

" България няма по какъв начин да каже " да " по-напред и за участие на РСМ до момента в който тези връзки не бъдат контролирани. Когато приказваме за гаранции тези гаранции - не могат да бъдат устни ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни и съответни проблеми, които би трябвало да бъдат решени за българите.

" Най-накрая българската страна да застане зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани безусловно ", сподели Илияна Йотова.

Според вицепрезидента за България измежду най-сериозните гаранции ще бъде: Българите да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония. Тя разяснява и резултатите от преброяването в югозападната ни съседка.

" Тази почти, напряко доста дребна цифра, която се получи, малко число идва от обстоятелството, че на избрани места, когато те заявяват български генезис, надлежно управляващите са поискали проявление на български документи, което не съществува като условие авансово ", добави Илияна Йотова.

Българският бизнес също мисли за общността ни в Северна Македония и провежда постоянни срещи, с цел да ги чуе.

" Току-що финансирах идващото българо-македонско съдружие и де надявам да направя тези хора щастливи. С ясното схващане, че тези хора имат потребност от нас да имат очакване ", разяснява предприемачът доктор Милен Врабевски.

Вицепрезидентът откри офис на съдружие за приемливост и съдействие " Харизонти ". Посети и дневен център финансиран от българското държавно управление за деца с аутизъм.

" В момента имаме към 100 деца. Работим самостоятелно по отношение на терапевта.Получихме финансова поддръжка от България, с цел да може 30 фамилии и техните деца да ги водят на безвъзмездна рехабилитация тук " добави Ангела Тинговска, рехабилитатор и началник в центъра.

Българската делегация сервира венци пред паметника на починалите 15 туристи при потъването на кораба " Илинден " през 2009 година.

" Паметникът символизира връзката сред земното и галактическото, сред насладата и тъгата ", сподели още Димитър Иванов, общоприет консул на България в Битоля.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР