След поредица от консултации с държавите-членки българският еврокомисар Мария Габриел

...
След поредица от консултации с държавите-членки българският еврокомисар Мария Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел: Нуждаем се от сътрудничество, за да превърнем Европа в лидер в областта на науката

След поредност от съвещания с държавите-членки българският еврокомисар Мария Габриел показа през днешния ден три основни начинания в региона на образованието и науката на конференция в Брюксел. Те включват пакет от ограничения и дейности за създаване на Европейско просветително пространство, за динамизиране на Европейското научно-изследователско пространство и нов План за деяние в региона на цифровото обучение.

Тя акцентира, че трите начинания във взаимоотношение ще подкрепят страните членки по пътя към продължително възобновяване от рецесията, ще дадат мощен подтик за трансформиране на просветителните системи и подсилване на научната сфера в поддръжка на прехода към по-устойчиви, екологични и цифрови стопански системи и общества.

„ Живеем във време, в което се нуждаем от дейно съдействие, в случай че желаеме да реализираме упоритостите си за качествено и приобщаващо обучение, и за преобразяване на Европа в водач в региона на науката и нововъведенията. Само с общи и координирани дейности сред жители, просветителни и университетски институции, частен бранш, национални, районни и локални управляващи, ще бъдат реализирани по-бързи и с действително влияние резултати “, съобщи Мария Габриел при показване на самодейностите на конференция в Европейската комисия в Брюксел.

Тя уточни, че основаването на европейското просветително пространство се базира на съдействие и редица дейности, като да вземем за пример самодейността за европейските академични алианси и европейската студентска карта. Целта е то да стане действителност до 2025 година

Новият План за деяние в региона на цифровото обучение се основава на признатия през 2018г. Българският еврокомисар акцентира, че той ще продължи сполучливи начинания като Европейската седмица на програмирането, битката с противозаконното наличие и по-безопасен интернет за децата и други Същевременно новият проект е по-амбициозен и със период на деяние до 2027 година

Тя посочи, че през последните 20 години европейското научноизследователско пространство е насърчило страните членки да работят взаимно, като са основани 37 международно приети научноизследователски инфраструктури и са мобилизирани вложения в размер на 20 милиарда евро.

„ Налице са действителни достижения, само че има и недостатъци, върху които би трябвало да се съсредоточим. Не можем да приемем, че повече от един на всеки пет 15-годишни младежи е с ниски умения за четене, математика и естествени науки. В ерата на цифровите технологии не можем да си позволим повече от 40 % от хората в дейна възраст да бъдат с незадоволителни цифрови умения. В региона на науката нивото на вложенията в научни проучвания и развойна активност е към момента надалеч от задачата от 3 %. Налице са обилни пропуски в научноизследователските системи на страните членки. За да се преодолеят тези недостатъци, предлагаме нови общи начинания с страните членки, наблягащи на съгласуваност при дефиниране на задачите, целенасочени вложения и досегаемост и качество на образованието и науката “, разяснява Мария Габриел.

Европейското просветително пространство обръща особено внимание на учителите, ролята на университетите и професионалното обучение и образование. „ Програма „ Еразъм+ “ ще поддържа 25 европейски академии за учители, 50 центъра за високи професионални достижения. Тези центрове ще бъдат както насочна точка за първичното образование на младежите, по този начин и за професионално развиване и преквалификация на възрастните. Предлагаме и нова европейска премия за учители, отличили се с нововъведение в преподаването “, осведоми българският еврокомисар.

Планът за деяние в региона на цифровото обучение ще подкрепи напъните на страните членки за основаване на устойчива екосистема за цифрово обучение и възстановяване на цифровите компетентности на жителите. Например, самодейността „ Connectivity4School “ ще усъвършенства цифровата съгласуваност на учебните заведения, в това число в селските региони. Ще бъде основана мрежа от центрове за цифрово обучение и отделено особено внимание на усилване ролята на дамите в цифровия бранш. Във всяка една от новопредложените начинания особено внимание ще продължи да бъде насочвано за по-силно посланичество на дамите в цифровия бранш.

Мария Габриел акцентира, че с новата визия за европейско научноизследователско пространство упоритостта е да се укрепи научната база на Европа и подкрепи трансформирането на концепциите в новаторски артикули в интерес на бизнеса и обществото. То планува стратегическо ориентиране на целите. С препоръчаните 14 основни дейности се цели превъзмогване на разделянето в науката и нововъведенията посредством интегрирана и приобщаваща система за научни проучвания, както и повишение на потенциала за разпространяване на научните познания и резултатите. С Пакта за научни проучвания и нововъведения ще се ускори съдействието сред страните членки за взаимно създаване на предпочитани дейности в региона на науката и нововъведенията.

Предвижда се активизиране на стратегиите „ Хоризонт Европа “, „ Еразъм+ “ в синергия със структурните фондове, инструмента „ Next Generation EU “ и други финансови принадлежности за поддръжка на пакета самодейностите.

„ Високите научни достижения и приобщаването са двете страни на една и съща монета. Ето за какво би трябвало да подсигуряваме, че европейското научноизследователско пространство и европейското пространство за обучение ще бъдат пространства на взаимоотношение и съдействие за основаване на същинска европейска тактика на знанието “, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР