След поредица от изборни победи за левицата в Латинска Америка

...
След поредица от изборни победи за левицата в Латинска Америка
Коментари Харесай

Залитане надясно в Латинска Америка

След поредност от изборни победи за левицата в Латинска Америка през 2023 година следва възобновление на десницата. Това е отражение главно на продължаващата непопулярност на ръководещите в район, който е изправен пред още една сложна година на непретенциозен стопански напредък и обществено неодобрение. Поне на множеството места инфлацията ще спадне с помощта на ранните дейности на централните банки за повишение на лихвените проценти. През 2022 година доста от страните възвърнаха равнището си на произвеждане и претовареност отпреди пандемията. Но заплатите към момента изостават и малко държавни управления могат да си разрешат експанзивна фискална политика. След растеж от 3.5% през 2022 година съгласно МВФ стопанските системи в района може да се разширят с едвам 2% през 2023 година Съществува риск от нови обществени гърмежи, каквито раздрусаха няколко страни от 2019 година насам. Но латиноамериканците може да са прекомерно заети с обезпечаването на издръжка, че да стачкуват доста.

Политическото внимание ще бъде ориентирано към президентските избори в Аржентина през октомври. С разединено и останало без хрумвания перонистко държавно управление и в изискванията на вилнееща инфлация дясноцентристката съпротива би трябвало да завоюва, в случай че остане единна. Първо ще би трябвало да дефинира претендент. Орасио Родригес Ларета, кметът на Буенос Айрес, е кадърен и сдържан. Той ще бъде провокиран от Патриция Булрич, някогашен министър на сигурността, чиято твърда позиция към престъпността е известна. На назад във времето стои Маурисио Макри, президент от 2015 до 2019 година, чието държавно управление приключи с неуспех, само че който към момента таи упоритости. Дръжте под око и Хавиер Милей, крайнодесен дразнител. Кристина Фернандес де Кирхнер, водачът на ляво-популисткото крило на перонизма, още веднъж ще търси явяване посредством прокси претендент, само че тя остава разделяща фигура.

През април има избори и в Парагвай, а през юни в Гватемала. В Парагвай консервативната партия " Колорадо ", която ръководи през всички като се изключи пет от последните 70 години, се изправя пред огромно предизвикателство в лицето на необятна, само че разнородна съпротива. " Колорадо " понесе вреди от глобите, които Съединени американски щати постановиха на две от нейните водещи фигури поради корупция (обвинение, което партията отхвърля). Въпреки недоволството евентуалният претендент на " Колорадо " Сантяго Пеня, някогашен министър на финансите, има лека преднина.

В Гватемала изборите е малко евентуално да бъдат свободни и почтени. Съюзници на държавното управление управляват изборните органи и съдилищата и могат да забранят на левите претенденти да вземат участие, както се случи през 2019 година Марио Конде или Зури Риос ще продължат консервативното управление; Сандра Торес, центристка популистка, която предишния път загуби, евентуално ще се кандидатира още веднъж.
Реклама
Междувременно в Мексико президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор ще се надява неговата партия " Морена " през юни да завоюва изборите за губернатор във значимия щат Мексико, цитадела на някогашната ръководеща Институционална революционна партия. Победата там ще е знак, че " Морена " е в добра позиция за президентските избори през 2024 година

На доктрина 2023 година предлага опция за интернационалните договаряния за Венецуела, ръководена като тирания от Николас Мадуро. Съединени американски щати биха могли да предложат облекчение на глобите в подмяна на това Мадуро да се съгласи на свободни и почтени президентски избори през 2024 година Но нито една от страните няма доста пространство за маневриране. Докато Китай се обрисува като все по-голям фактор в Латинска Америка, Европейски Съюз ще се опита да си възвърне въздействието със среща на върха в края на 2023 година, когато Испания ще ръководи съюза. Със усилването на властническите режими демократите в Латинска Америка ще би трябвало още веднъж много да се потрудят.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Ами акоИнфлацията в Аржентина е напът да доближи 100% до края на годината. Ами в случай че Аржентина преживее хиперинфлация следващата година? Може да има протести и грабежи, както по време на икономическия колапс на страната през 2001 година Управляващата лява популистка коалиция ще се разпадне и президентът евентуално ще подаде оставка. Това може да отвори пътя на водач като Хавиер Милей, крайнодесен либертарианец, или на различен новобранец популист към победа на президентските избори. Десетки хиляди хора ще опитат да изоставен страната. Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР