След поредица инциденти и случаи на насилие в училищата в

...
След поредица инциденти и случаи на насилие в училищата в
Коментари Харесай

Стачка на преподавателите в Сърбия поради насилието в училищата, държавата готви нови мерки

След поредност произшествия и случаи на принуждение в учебните заведения в Сърбия преподавателите в страната оповестиха, че на през днешния ден приключват образователните занятия, а министърът на образованието Бранко Ружич разгласи, че до 20 декември ще бъдат признати нови ограничения срещу насилието, оповестяват сръбските медии.

20 декември е крайният период да се открият пропуските и да се предложат промени, с цел да стане по-ефективна досегашната процедура на образование, сподели министърът за вестник " Политика ", предава Българска телеграфна агенция.

" На 1 декември в учебните заведения няма да има образователни занятия, това е форма на опозиция против всичко това, което се случва в Сърбия и против цялостната липса на интерес към образованието. Това е нашият протест и нашата опозиция ", сподели председателката на Съюза на синдикатите в областта на образованието на Сърбия Ясна Янкович на конференцията " Стоп на насилието в учебните заведения " в Белград.

Тя предизвести, че би трябвало да има нулева приемливост към насилието.

" Иначе от просветителните институции няма да остане камък върху камък, ще стартират всеобщи сбивания сред възпитаници, учители и родители и тук към този момент няма да има обучение ", сподели Янкович.

Нейният заместител Звонимир Йович акцентира, че синдикатът ще изиска работещите в областта на образованието да получат статут на държавни чиновници. Този статут дава по-голяма отбрана на работещите от набези от страна на деца, родители и настойници, сподели той.

По-рано тази седмица към 400 учители и преподаватели стачкуваха с искане за по-добра правна отбрана при положение на принуждение в учебно заведение и законите, които уреждат процедурата при положение на принуждение, да се ползват поредно.

" Не можем и няма да мълчим и да позволяваме деца да атакуват и унижават учители и преподаватели. Взехте ни всичко, само че не даваме достолепието си ", сподели Валентина Илич от синдиката на просветата в Сърбия. На митинга бе сложено и настояването заплатите в областта на образованието от следващата година да бъдат увеличени с 25 %, тъй като и по-добрият веществен статут въздейства на достолепието на просветния служащ ", добави Илич.

Само този месец в Сърбия имаше информации за серия от набези на възпитаници против учители и съученици. Малтретирана от възпитаници беше учителка в Тръстеник, връстници нападнаха 13-годишно момче в Суботица, след което трябваше да му бъде отхвърлен далакът, атакуван бе седмокласник от седем по-големи момчета в Нови Сад, регистрирани са няколко сходни случая във Враня.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР