След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на

...
След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на
Коментари Харесай

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След среднощ Централната изборна комисия одобри с решение разпределението на мандатите сред шестте политически обединения, които влизат в идващото национално заседание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има подобен народ " - 51, Българска социалистическа партия - 43, Движение за права и свободи - 30, "Демократична България " - 27, "Изправи се! Мутри вън! " - 14.

С друго решение ЦИК одобри и окончателните данни от извършените избори за народни представители на 4 април. В него се разгласяват броят на гласоподавателите по описи, какъв брой от тях са положили подписи след гласоподаване, какъв е броят на откритите в изборните кутии действителни бюлетини, в това число и от машинния избор, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, систематизирани данни от гласуването в чужбина.

Гласувалите на парламентарния избор за ГЕРБ-СДС са 26,18%. „ ИТН “ - 17,66%, Българска социалистическа партия реализира поддръжка от 15,01%, за Движението за права и свободи са дали своят вот 10,51%. Коалицията „ Демократична България “ има 9,45%, обединението „ Изправи се! Мутри вън! " реализира резултат от 4,72%.

По многомандатни региони ГЕРБ печели най-вече места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и регион в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-вече народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

Българска социалистическа партия получава най-вече депутати Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 региона.

Движение за права и свободи – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„ Демократична България “ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„ Изправи се! Мутри вън! “ има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, само че вкарва народен представител и от Кърджали.

Окончателните данни на ЦИК демонстрират, че от 6 789 605 гласоподаватели по лист, гласувалите са 3 334 283.

Хартиена бюлетина са употребявали 2 544 270, а вота си посредством машина са упражнили 789 923 гласоподаватели.

Недействителните гласове като брой са - 86 527. Всички действителни гласове са 3 247 754, като от тях 47 749 са отбелязали квадратчето „ Не поддържам никого “.

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните изборни комисии за свършената работа и регистрира, че извършените избори за народни представители са законосъобразни:

„ Успяхме в период да произведем законосъобразни, почтени избори, без значение от ситуацията, в която бяха извършени, а точно на зараза, ние се справихме. Винаги има усложнения, само че мисля, че всички ние успяхме да ги преодолеем и за което аз съм признателен и мисля, че успяхме да се оправим с тази сложна задача “.

Преди това Централната изборна комисия извади от листата на определените депутати шестима души от Движение за права и свободи и двама от обединението ГЕРБ/СДС след получени от тях заявки.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от Движение за права и свободи - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР