След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура

...
След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Разследват двама руски дипломати у нас за изнасяне на държавни тайни

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация – закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.
В резултат на извършените дейности по другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от м. октомври 2018 година до сегашния миг, съветски жител е събирал разследваща информация, включително такава представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва. За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Съгласно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателните производства против двамата съветски жители са спрени, на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс – “деецът е лице с имунитет “.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствията и за дейностите на прокуратурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР