След подробните истории на предходните Световни първенства, ТОПСПОРТ започна да

...
След подробните истории на предходните Световни първенства, ТОПСПОРТ започна да
Коментари Харесай

Швейцария: Кръстоносците ще прескачат пропастта, която изкопаха през годините

След подробните истории на предходните Световни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден продължаваме тази нова поредност с отбора на Швейцария.

 Иран:
Иран: " Принцовете на Персия " се впускат в гонене на кралската корона

Тимът, воден от Карлош Кейрош, не позволи нито една загуба по пътя към Мондиал 2018

Швейцария съумя да си обезпечи място на четвъртото си следващо Световно състезание , след изиграни баражи с отбора на Северна Ирландия. В квалификационната фаза швейцарците приключиха на второто място в своята Група Б , само че с идентичен брой точки с Португалия.

На 12 ноември 2017 година, Швейцария одобри Северна Ирландия във втората среща от баражите , като двата отбора не съумяха да " счупят нулите ", само че все пак футболистите на Владимир Петкович си бяха обезпечили удобна преднина с 1:0 в първия конфликт, която се оказа изцяло задоволителна тимът да подпечата билета си за Мондиал 2018 .

 Снимка 256885
Източник:

ИСТОРИЯ

Първото класиране на Швейцария е през далечната 1934 година, откакто не взима присъединяване на първия Мондиал в историята на футбола - през 1930-а. На осминафиналите " кръстоносците " се изправят против Холандия и измъкват трагична победа с 3:2, която ги класира на четвъртфинал в шампионата. Тимът обаче не съумява да прескочи тази фаза, губейки с 2:3 от Чехословакия.



През 1938 година, Швейцария взе участие на второто си следващо Световно състезание и още веднъж доближава единствено до четвъртфинал в шампионата. На осминафиналите " кръстоносците " се изправят против Германия, само че защото срещата приключва наедно 1:1 е преиграна. Във втория мач тимът записва безапелационна победа с 4:2 и се класира напред в конкуренцията. По това време Бундестимът е бил считан за любимец за Световната купа и успеха на Швейцария може да се смята за изненада. На 1/4-финала обаче няма и помен от положителното показване на швейцарците преди този момент и те отпадат от Унгария с 0:2



" Кръстоносците " не съумяват да прескочат груповата фаза на Мондиал 1950. Те попадат в Група 1 дружно с тимовете на Бразилия, Югославия и Мексико. Швейцария събира едвам три точки от три мача и записва единствено една победа - над Мексико с 2:1.



На Мондиал 1954, когато Световното състезание сензационно е извоювано от Западна Германия, Швейцария е хазаин и още веднъж доближава единствено до четвъртфинал в шампионата. " Кръстоносците " приключват на втората позиция в своята Група 4, където си съперничат с Англия, Италия и Белгия. Именно поради това се постанова да изиграят бараж с Италия, който изрично печелят с 4:1. На 1/4-финала се изиграва най-резултатният мач в историята на Световното състезание. Австрия побеждава швейцарския отбор със 7:5!



През 1962 година, Швейцария записва едно от най-катастрофалните си участия на Мондиал. Жребият им отрежда Група 2, в която си вършат компания с Германия, Чили и Италия. Завършват последни без нито една точка в актива си... Головата им разлика също е на минус, след загуби от Италия с 0:3, Германия с 1:2 и Чили с 1:3.



През 1966 година, неприятната форма на " кръстоносците " се затвърждава и те още веднъж не съумяват да прескочат груповата фаза. Това не е изцяло изненадваща вест, защото попадат в Група 2, дружно със мощните тимове на Германия, Аржентина и Испания. Разбира се, отборът не записва нито една победа и още веднъж приключва финален с нулев актив точки.



Швейцария пропуща идващите шест Мондиала и съумява да се класира на огромен конгрес чак през заветната за българския футбол 1994 година. Тогава " кръстоносците " отпадат още на осминафиналната фаза. Отборът попада в Група А, където се подрежда на втората позиция в компанията на Румъния, домакинът Съединени американски щати и Колумбия. На 1/8-финала обаче Испания записва класическа победа с 3:0 над " преродения " отбор на швейцарците, който показва прелестен за окото футбол и много по-изграден тактически, съпоставяне с предходните издания на Световното състезание.



" Кръстоносците " съумяват да си обезпечат присъединяване на Мондиал 2006, който се организира в Германия. Там още веднъж доближават до 1/8-финал. Този път обаче печелят своята Група G, взимайки две победи и едно тъждество. Зад Швейцария остават Франция, Република Корея и Того. На осминафинала се изправят против Украйна и не съумяват да отбележат даже гол на противника си.



През 2010 година, представянето на Швейцария претърпява лек поврат, само че не в позитивна тенденция. Тимът отпада още в груповата фаза, откакто не съумява да се оправи с конкуренцията на Испания и Чили, макар че измъква победа от " Ла Фурия ". " Кръстоносците " приключват на третата позиция, като финален е Хондурас.



На предишното издание на Мондиала - през 2014-а, Швейцария още веднъж затвърждава позицията си на 1/8-финал. Преди да доближат до него обаче, те попадат в Група Е, дружно с Франция, Еквадор и Хондурас и приключва на втората позиция след " петлите ". На осминафинала, шансът още веднъж им изневерява и губят от Аржентина с 0:1.



ПЪТЯТ ДО РУСИЯ

В квалификациите за Световното състезание това лято, Швейцария попадна в Група Б , дружно с Португалия, Унгария, Фарьорските острови, Латвия и Андора . И макар че записаха една единствена загуба на този стадий, не съумяха да си подсигуряват лидерската позиция поради по-лоша голова разлика. Второто място означаваше бараж за " кръстоносците " , който бе против Северна Ирландия . В първата среща швейцарците победиха ирландците с 1:0 , само че единственото им попадение бе от дузпа , която дълго се обсъждаше. Тогава Кори Евънс мазета с рамото си топката след удар на Шакири, само че основния арбитър счете, че е редно да уточни бялата точка. Е, решението му несъмнено не бе вярно, само че Рикардо Родригес се разписа и приближи отбора си до мечтаното присъединяване на Мондиала. Във втория конфликт двата тима приключиха наедно 0:0 , само че хиксът бе изцяло задоволителен за възпитаниците на Владимир Петкович да полетят към Русия това лято.

Група Б
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Португалия 10 9 0 1 32 4 +28 27  Швейцария 10 9 0 1 23 7 +16 27  Унгария 10 4 1 5 14 14 0 13  Фарьорски острови 10 2 3 5 4 16 -12 9  Латвия 10 2 1 7 7 18 -11 7  Андора 10 1 1 8 2 23 -21 4
6 септември 2017 година , Андора - Латвия 0:1

6 септември 2017 година , Фарьорски острови - Унгария 0:0

6 септември 2017 година , Швейцария - Португалия 2:0

7 октомври 2017 година , Унгария - Швейцария 2:3

7 октомври 2017 година , Латвия - Фарьорски острови 0:2

7 октомври 2017 година , Португалия - Андора 6:0

10 октомври 2017 година , Андора - Швейцария 1:2

10 октомври 2017 година , Фарьорски острови - Португалия 0:6

10 октомври 2017 година , Латвия - Унгария 0:2

13 ноември 2017 година , Унгария - Андора 4:0

13 ноември 2017 година , Швейцария - Фарьорски острови 2:0

13 ноември 2017 година , Португалия - Латвия 4:1

25 март 2017 година , Андора - Фарьорски острови 0:0

25 март 2017 година , Швейцария - Латвия 1:0

25 март 2017 година , Португалия - Унгария 3:0

9 юни 2017 година , Андора - Унгария 1:0

9 юни 2017 година , Фарьорски острови - Швейцария 0:2

9 юни 2017 година , Латвия - Португалия 0:3

 Снимка 322822
Източник:

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Владимир Петкович поема националния тим на Швейцария през 2014 година , заменяйки Отмар Хицфелд. През декември 2013-а, швейцарската футболна федерация афишира новината публично, че след края на Мондиал 2014 Хицфелд ще бъде освободен. Вследствие на това 10 дни по-късно, тогавашният селекционер е уволнен. Най-голямото достижение на Петкович като треньор е с Лацио през 2013 година , когато извежда " римските орли " до 1/4-финал в Лига Европа . Тимът сграбчва и Купата на Италия.

Минава още през тимовете на Белиндзона, Малкантоне Ано, Лугано, Йънг Бойс, Самсунспор и Сион.

 Снимка 239362

ЗВЕЗДАТА

Звездата на националния тим на Швейцария несъмнено е Джердан Шакири . В момента обаче халфът не изживява най-хубавите си дни, откакто Стоук Сити загуби борбата за оцеляване във Висшата лига и през идващия сезон ще играе в Чемпиъншипа . Едва ли полузащитникът ще остане в редиците на отбора, откакто се изрече много извънредно по адрес на своите съотборници.

" Имам възприятието, че и Роналдиньо в най-хубавите си години ще се провали тук. Трябва да си дам сметка, че тук няма толкоз качествени играчи, както в предходните ми тимове. В Байерн (Мюнхен) до мен бяха Тиаго и Рибери, а в Интер - Икарди и Ковачич. Тук в Стоук не мога да направя съвсем нищо, защото към себе си нямам качество на терена. Това лято би трябвало да се създадат прехвърляния в клуба, с цел да се върне ентусиазмът ми ", съобщи остро Шакири.

 Мароко:
Мароко: " Лъвовете от Атлас " са подготвени да санкционират всеки, които ги подцени

Тимът се класира за Мондиал за първи път от 20 години насам

Ключът за Шакири да притегли вниманието на огромен европейски гранд е точно Световното състезание в Русия това лято. Той към момента е млад - на 26 години и е главен състезател за своята страна. Едва ли има футболен почитател, който към този момент в не запомнил попадението на атакуващия халф на Евро 2016 против Полша...

От 2010 година е част от мъжкия народен тим на " кръстоносците " и от този момент има изиграни 68 мача и маркирани 20 гола .

В кариерата си минава през Базел, Байерн (Мюнхен) и Интер . Най-успешният си интервал изживява с екипа на баварците, когато два пъти печели купата на страната, Купата, Суперкупата и трофея от Шампионска лига . През 2013-а се поздравява със съотборниците и с оценката от Световното клубно състезание на ФИФА .

 Снимка 241199
Източник:

ГРУПА Е

Швейцария попадна в много забавна група на Мондиал 2018. " Кръстоносците " ще би трябвало да се борят за място напред с Бразилия, Коста Рика и Сърбия . Първият им мач на Световното състезание това лято е против Бразилия, по-късно против Сърбия, а последни са Коста Рика.

 Снимка 356577
Източник:

РАЗШИРЕН СЪСТАВ

Селекционерът Владимир Петкович към момента не е оповестил окончателния лист с играчи, които ще пътуват до Русия , по тази причина ТОПСПОРТ ще Ви показа всички налични футболисти на Швейцария, от които ще може да избира наставникът за идното Световно състезание.

ВРАТАРИ: Ян Зомер (Борусия М`Гладбах), Роман Бюрки (Борусия Дортмунд), Марвин Хитц (Аугсбург), Ивон Мвого (РБ Лайпциг), Грегор Кобел (Хофенхайм)

ЗАЩИТНИЦИ: Стефан Лихтщайнер (Ювентус), Йохан Джуру (Анталияспор), Рикардо Родригес (Милан), Фабиан Шер (Депортиво Ла Коруня), Майкъл Ланг (Базел), Франсоа Мубандже (Тулуза), Мануел Аканджи (Борусия Дортмунд), Нико Елведи (Борусия М`Гладбах), Лео Лакроа (Базел), Тим Клозе (Норич Сити), Силван Видмер (Удинезе), Улисес Гарсия (Нюрнберг), Флоран Хадергьонай (Хъдърсфийлд)

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ: Валон Бехрами (Удинезе), Желсон Фернандеш (Айнтрахт Франкфурт), Блерим Джемайли (Болоня), Гранит Джала (Арсенал), Фабиан Фрай (Базел), Стивън Зубер (Хофенхайм), Ремо Фройлер (Аталанта), Джердан Шакири (Стоук Сити), Денис Закариа (Борусия М`Гладбах), Едимилсон Фернандес (Уест Хем), Анто Гъргич (Сион), Джибрил Соу (Йънг Бойс)

НАПАДАТЕЛИ: Арис Сеферович (Бенфика), Йосип Дръмич (Борусия М`Гладбах), Бреел Емболо (Шалке 04), Марио Гавранович (Динамо Загреб), Димитри Оберлин (Базел), Адмир Мехмеди (Волфсбург), Ерен Дердийок (Галатасарай)

 Снимка 323193
Източник:

ПРОГНОЗА

Едно от водещите издания в Швейцария " Blick " написа, че " кръстоносците " умерено могат да се оправят с тимовете на Сърбия и Коста Рика и в случай че всичко върви по проекта, който са си съставили, най-вероятно ще се срещнат с Германия на идната фаза от шампионата. Дали обаче могат да реализират по-добро класиране от осминафинал ? Тимът несъмнено е много упорит, изключително в случай че се вземе поради представянето му в квалификациите. Но да прескочи " пропастта ", която изкопа през всичките тези години... Много скоро следва да разберем.

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР