След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в

...
След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в
Коментари Харесай

Това ли ни чака? Българин разказа за кошмара с К-19 в училищата в Германия

След съвсем петмесечна отмора близо два милиона възпитаници отидоха в сряда и четвъртък в учебните заведения в най-голямата немска федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Поради пандемията на ковид, те учеха отдалечено от март, по-късно започнаха да посещават занятия в дребни групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите завършиха.

Не е належащо обаче да се споделя, че е почнала "нормална " образователна година. Тъй като образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещаване на учебно заведение в другите райони на страната са разнообразни.

В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на COVID-19, в сравнение с в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на отмора носенето на маски е наложително, започвайки от пети клас.

За това какво в действителност се случва в учебните заведения и по какъв начин учителите и възпитателите се оправят с тази обстановка споделя българинът Иван Стоянов, който работи в немска гимназия.

По извънредно изразителен и комичен метод той разказва през какво минава на страницата си във Facebook:

"Коронавирусът в Германия. В даскалото, в което работя като помощник и асистент в класа на совите за следващ ден се организира яростен спор с детайли на скандал. Причината са новите правила наложени от учебното ни настоятелство.

Децата са ЗАДЪЛЖЕНИ да носят маски когато играят на двора (дворът е разграфен на квадранти с колчета) в точноопределената зона за това. ЗАДЪЛЖЕНИ са да носят тези маски в коридора на учебното заведение, само че не и в класните стаи (за задачата отваряме с фрау Цайнингър прозорците мега необятно всеки път).

И естествено, ние сме сложени в обстановката да спорим ежеминунтно с тях:

- Не желаеме да сме с маски на открито!

- Да, обаче би трябвало.

- Защо би трябвало?

- Така желаят от настоятелството на учебното заведение (тук мислено ги ругая на български, не на немски)
- Но не можем да дишаме по този начин.

- Да, знам.

- Но това е супер жалко!

- Честно казано, и аз мисля, че е жалко.

И едни драми, един спектакъл, едни сюжети, едно ежеминунтно дърляне с децата и разногласия и спорове от нещо, което можеше да бъде измислено по къде-къде по-адекватен и логически метод.

Например, хрумвало ли му е на някого в това дървено настоятелство, че можеше просто маските да станат наложителни вътре в класните стаи и коридорите, а в двора да не се носят?

След като по този начин и по този начин дворът е разграфен и всички деца си седят в зоната (вчера и за зоната имаше страхотна драма, не щем да седим единствено в тоя ъгъл!)

Поставени в позицията да крещим през пет минути: постави си маската (защото, естествено, децата си я поставят под брадата - това е, когато не я мятат във въздуха, не се замерят с нея или не я стъпкват на земята,,без да искат'') и да пазиме безусловно тъпа и безсмислена концепция, в която даже ние самите не сме уверени.

И най-красивата част от всичко е, че написа черно на бяло, че всички от педагог до преподавател можем да получим така наречен Hausverbot (забрана да работим повече в това училище) в случай че ние или децата не съблюдаваме това надълбоко разумно и премислено предписание. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР