След по-малко от месец на власт служебното правителство на Гълъб

...
След по-малко от месец на власт служебното правителство на Гълъб
Коментари Харесай

Служебното правителство спретна тотална смяна във фонд Земеделие

След по-малко от месец на власт служебното държавно управление на Гълъб Донев заформи тотална промяна на управлението на фонд “Земеделие”. Ведомството ползва едни от най-големите стратегии на Европейски Съюз, като годишно изплаща като директни дотации и капиталови планове към 3 милиарда лева Новият началник на фонда ще е Георги Тахов . Сменени са и трима от зам.- шефовете , като е непокътнат единствено Георги Динев, който дебютира на тази позиция в третия мандат на Бойко Борисов за две години.

Пак данъчен отпред на фонда

Новият изп.-директор Георги Тахов е оглавявал Национална агенция за приходите - Пловдив от април 2013 до април на 2015 година. По време на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев фондът се оглавява за малко от Борис Михайлов, който преди седмици стана изп.-директор на Национална агенция за приходите.

В формалното известие на ведомството се показва, че Тахов е лекар по стопанска система, компетентност “Финанси, парично послание, заем и застраховка”. Той има и магистърски степени по “Счетоводство и контрол” от ВФСИ „ Д. А. Ценов “, Свищов, “Право” от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “, както и “Стратегическо управление и ръководство на сигурността и публичния ред” от Академията на Министерство на вътрешните работи. Във визитката му се показва, че е специализирал стопанска система и ръководство на индустрията в Германия.

Реално Тахов заема мястото на Николай Каварджиклиев . Самият Каварджиклиев във времето от 1996 година до 2021 година e бил изпълнителен шеф и член на УС на редица банки и застрахователни компании. От 1 януари 2021 до 2022 година Николай Каварджиклиев е член на Надзорния съвет на Уника АД.

Още 3 уволнения

В петък Управителният съвет на фонд “Земеделие” е взел решение за още три уволнения. Освободени са заместител шефовете на ведомството - Венцислава Монева, Петя Славчева и доктор Климент Петров и незабавно са назначени нови титуляри на техните позиции. Това са Ива Иванова, Владислава Казакова, Димитър Горов, мястото си резервира Георги Динев. Информация за тях не е поместена в известието за медиите, най-вероятно по-късно ще бъде оповестена на формалната страница на фонд “Земеделие”.

Мястото си на зам.-изп. шеф резервира единствено Георги Динев. От юни 2017 година до юли 2019 година Динев е бил заместител изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие” с ресори „ Технически инспекторат “ и САПАРД. От юли 2019 година до юни 2021 година e заместител изпълнителен шеф в Изпълнителна организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.
С решение на Управителния съвет на Държавна фирма „ Земеделие” от 10 юни 2021 година Георги Динев е назначен за заместител изпълнителен шеф с ресори „ Технически инспекторат “ и „ Краткосрочни схеми за подпомагане”.

Предизвикателства

Спасяването на евросредства по настоящата Програма за развиване на селските региони 2014-2021 ще е водещо предизвикателство пред новото управление. Още на 18 март тази година Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че по от Програмата за развиване на селските региони, които не могат да бъдат разплатени до Нова година. Информацията бе изнесена от към този момент някогашния зам. изпълнителен шеф на фонда Виктория Иванова, която седмици по-късно бе уволнена от новия изпълнителен шеф Николай Каварджиклиев. Самият Каварджиклиев на същото съвещание сподели, че доста фермери си изтеглят документите за кандидатстване по планове поради инфлацията и войната.

В едно от последните съвещания на предходното Народно събрание комисията по земеделие гласоподава ремонти в Закона за подкрепяне на земеделските производители. Опитът се провали, тъй като законът не съумя да мине през пленарна зала. Идеята бе средствата да се изплатят като директни дотации на фермерите, с които да си компенсират загуби по отношение на войната на Русия в Украйна. Таково изваждане на средства от програмата, в рамките до 5% от бюджета ѝ, с цел да се изплащат като дотации на калпак на фермерите бе разрешено по принцип от Европейска комисия за целия Европейски съюз поради войната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР