След по-малко от два месеца Великобритания трябва да напусне Европейския

...
След по-малко от два месеца Великобритания трябва да напусне Европейския
Коментари Харесай

Битка за оцеляване: 7 варианта за Брекзит след поражението на Джонсън

След по-малко от два месеца Англия би трябвало да напусне Европейския съюз. Но повече от три години след взетото на референдум решение тя да спре да бъде член на Европейски Съюз освен не е ясно по какъв метод и в какъв период ще стане това, само че и вероятностите се простират в спектъра от излизане без никакво съглашение до отдръпване на молбата на Лондон за овакантяване.

Премиерът Борис Джонсън, който непрестанно настояваше, че няма да изиска отсрочване и на 31 октомври ще има Брекзит без " в случай че " и " дали ", нощес претърпя тежко проваляне при първия си конфликт с Народното събрание. Той бе зарязан от част от депутатите от личната си партия, които поддържаха опозицията в проектите ѝ да бъде задължено държавното управление да изиска отсрочване на Брекзит до 31 януари.

Правителството на процедура изгуби надзор над процеса и ще би трябвало да извършва инструкциите на депутатите и да ръководи в малцинство. Гласуването за прекъсване на Брекзит без договорка е през днешния ден,.

Би Би Си обобщава какво може да се случи от в този момент нататък.

Брекзит без договорка на 31 октомври

Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври в 23 часа по Гринуич. Премиерът Борис Джонсън споделя, че желае нова договорка с Европейски Съюз за изискванията за напускането, само че се закани, че Брекзит ще има на 31 октомври, даже и без съглашение.

Хаотичен Брекзит значи, че Англия неотложно ще напусне митническия съюз и единния пазар, които имат за цел да улесняват търговията. Според доста политици и бизнеса това ще навреди на стопанската система. Други са на мнение, че рисковете са пресилени.

Закон за прекъсване на Брекзит

Депутатите гласоподаваха не един път, с цел да покажат, че са срещу Брекзит без договорка, а опозиционни партии и някои консерватори в този момент ще опитат да прокарат законодателство, с цел да го спрат. Но решението за заледяване на работата на Народното събрание, познато като пророгация, от понеделник (9 септември) значи, че имат доста малко време.

Те към този момент поеха надзор върху парламентарния дневен ред и в този момент ще опитат да прокарат нов закон, с който да принудят държавното управление да изиска от Европейски Съюз отсрочване на Брекзит до 31 януари 2020 година Това законодателство ще бъде разисквано и гласувано в Камарата на общините през днешния ден и може да премине в Камарата на лордовете в четвъртък.

Ако бъде признат, законопроектът може да получи утвърждението на Кралицата и да стане закон в понеделник (9 септември).

Предсрочни избори

Според Би Би Си Джонсън желае предварителни избори на 15 октомври. Две трети от депутатите би трябвало да поддържат предлагането за предварителен избор.

На доктрина има и различен метод, по който той може да реализира задачата си. Кратък нов закон, уточняващ датата за предварителни избори, ще изисква единствено нормално болшинство, а не две трети от депутатите.

Ако денят на изборите бъде преди 31 октомври, ориста на Брекзит ще зависи от резултата от вота.

Вот на съмнение

Ако напъните за приемане на законодателство за прекъсване на Брекзит без договорка се провалят, би могло да има предложение за избор на съмнение към държавното управление. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин преди е казвал, че би го направил.

Вотът на съмнение дава началото на 14-дневен интервал, в който да се види дали настоящето държавно управление или различно такова с нов министър председател, може да завоюва избор на доверие. Евентуално ново държавно управление, назначено по този метод, евентуално ще желае пролонгация за Брекзит, може би за провеждането на избори или на нов референдум.

Но в случай че никой не завоюва избор на доверие, Джонсън може да реши изборите да са след 31 октомври, когато Брекзит към този момент се е състоял.

Сделка до 31 октомври

Правителството избира Брекзит без договорка да се предотврати като Народното събрание ратифицира съглашението за отдръпването, реализирано с Европейски Съюз, преди края на октомври.

Съществуващата договорка, контрактувана от предходния министър председател, Тереза Мей, и нейното държавно управление на няколко пъти бе отхвърлена от Камарата на общините, а по думите на Борис Джонсън тя е мъртва.

Правителството се надява, че може да реализира нова договорка с Европейски Съюз или изменена версия на съществуващата без защитния механизъм за ирландската граница. Неговата цел е да няма гранични инспекции сред Република Ирландия и Северна Ирландия.

Но въпреки Европейски Съюз да споделя, че ще обмисли всяко ново английско предложение, неведнъж акцентира, че защитният механизъм е основна част от договорката.

Отлагане

Дори и тези, които са срещу Брекзит без договорка, да съумеят да накарат държавното управление да изиска отсрочване, Англия не може едностранно да вземе такова решение. За него е належащо единомислещото единодушие на всички останали страни членки на Европейски Съюз.

Договарянето на пролонгация към този момент бе допустимо на няколко пъти, а другите страни може да бъдат уверени, в случай че считат, че алтернативата ще е безреден Брекзит.

Без Брекзит

Има правна алтернатива Брекзит да бъде анулиран. Но явно настоящето държавно управление не обмисля сходен вид, тъй че той действително би бил вероятен единствено след смяна в ръководството.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (688)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР