След по-малко от 2 месеца уважаваната литераторка и бивш министър

...
След по-малко от 2 месеца уважаваната литераторка и бивш министър
Коментари Харесай

Eлка Константинова гасне в старчески дом, мъчи я Алцхаймер

След по-малко от 2 месеца уважаваната литераторка и някогашен министър на културата от първите години на демокрацията Елка Константинова ще посрещне 90-годишен празник, само че в старешки дом в покрайнините на София, където гасне от години, покосена от Алцхаймер.

Въпреки проблемите с паметта, изтритите мемоари и напредналата възраст Константинова била дейна и витална, твърди нейният непосредствен другар проф. Михаил Константинов, представен от retro.bg. Все по-трудно обаче разпознавала околните и приятелите, които понякога я посещавали. Елка се радвала на положителни грижи, защото приютът, в който е настанена, е частен и предлага положителни условия.

Професорката плащала високата такса сама посредством своята пенсия, която е в оптимален размер. Преди години, още до момента в който беше здрава, тя сама признаваше, че получава тавана и не може да желае повече.
Голямото оскърбление на Елка Константинова обаче било, че синът й Васил не стъпвал при нея. От много време насам той не се задържа и в България. След като продаде едно от жилищата на майка си, си купи яхта и стартира да скитосва по морета и океани.

Единствените родственици, които ходели на свиждания на Константинова, били сестра й и племенникът й. Проф. Елка Константинова

беше настанена от наследника си в старешки дом първо в Хасково, след това във Велинград, а най-после в къщата му за посетители в Чепеларе, още преди години, до момента в който тя бе с по-свежа памет и разбираше какво се случва към нея. Първоначално литераторката попадна в център за хора с ментални увреждания с мизерни условия, а и прекомерно далечен от столицата, което съществено затрудняваше визитите на околните й.

Преди няколко години някогашният културен министър Вежди Рашидов се трогна от ориста на интелектуалката. Лично той спомага тя да бъде преместена в София, с цел да е по-близо до хората, които я ценят. Константинова се опитваше да работи съвсем до прага на 80-те си години и допълваше пенсията си с преводи и научни писания. След като паметта й почнала да отслабва обаче, тя прекратила обичаното си занятие. Незавършена останала и книгата със мемоари, която подготвяла за първите години на демокрацията.

Елка Константинова има повече от богата и впечатляваща културна биография – през 60-те години на предишния век работи във вестниците „ Народна просвета “, сп. „ Септември “. Като теоретичен помощник е в Института по литература към Българска академия на науките, изнася лекции по българска литература в Ягелонския университет в Краков, преподава в НАТФИЗ през 90-те.

Тя е измежду създателите и водачите на Съюза на демократичните сили при започване на 90-те години. Народен представител е в VII Велико Народно заседание и XXXVI Народно заседание. Участник е в „ Групата на 39-те “, които с гладна стачка се опълчват на приемането на новата конституция през 1991 година Между 1991 и 1992 година е министър на културата в държавното управление на Филип Димитров. Автор е на десетки книги.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg