След Пентагонлийкс САЩ са изправени пред нов теч на секретни

...
След Пентагонлийкс САЩ са изправени пред нов теч на секретни
Коментари Харесай

Секретни данни от САЩ изтекоха по нелеп начин, може да попаднат в Русия

След " Пентагонлийкс " Съединени американски щати са изправени пред нов теч на секретни документи. Стотици хиляди имейли от американската войска, в това число такива, съдържащи поверителна информация за чиновници, са били неправилно изпратени в африканската страна Мали заради печатна неточност в домейна, написа Financial Times. Вашингтон се притеснява, че те може да попаднат в Русия, защото Мали е в тесни връзки с Москва. Там работи ЧВК " Вагнер " на Евгений Пригожин. 

Изтеклите файлове съдържат още дипломатически документи, данъчни заявления, пароли и данни за пътуванията на висши чиновници. По различен метод пък са изтекли данни от Германия, Нидерландия, Англия и други страни.

Въпреки многократните предизвестия в продължение на десетилетие, продължава да се следи непрекъснат поток от е-поща към домейна.ML, идентификатора на страната Мали. Причината - по този начин хората неправилно вкарват.MIL, обозначението на всички електронни адреси на американските военни, написа FT.

 

Проблемът е открит за първи път преди съвсем 10 години от Йоханес Зуурбиер - нидерландски интернет бизнесмен, който има контракт за ръководство на домейна на Мали. От януари насам Зуурбиер събира неправилно ориентирани имейли в опит да убеди Съединени американски щати да се отнесат съществено към казуса. Той разполага с близо 117 000 неправилно пренасочени известия - единствено в сряда са пристигнали съвсем 1000.

 

В писмо, изпратено до Съединени американски щати при започване на юли, Зуурбиер написа: " Този риск е действителен и може да бъде употребен от съперници на Съединени американски щати ". Контролът върху домейна.ML ще се върне другия понеделник от Зуурбиер на държавното управление на Мали, което е в тесни съюзнически връзки с Русия. Когато 10-годишният му контракт за ръководство изтече, малийските управляващи ще могат да съберат погрешно ориентираните имейли. Правителството на Мали не е коментирало.


Голяма част от потока от имейли е спам и никой от тях не е маркиран като систематизиран, само че някои известия съдържат извънредно чувствителни данни за сегашни американски военнослужещи, реализатори и техните фамилии. Съдържанието им включва рентгенови фотоси и медицински данни, информация за документи за идентичност, описи на екипажите на кораби, описи на личния състав в избрани бази, карти на съоръжения, фотоси на бази, отчети от военноморски инспекции, контракти, тъжби за закононарушения против личния състав, вътрешни следствия за безчинство, публични направления за пътешестване, резервации и данъчни и финансови документи. Майк Роджърс - пенсиониран американски адмирал, който е управлявал Агенцията за национална сигурност и Киберкомандването на американската войска, съобщи: " Ако имате подобен непрекъснат достъп, можете да генерирате разследваща информация даже единствено от некласифицирана информация. Това не е нещо извънредно. Не е отвън нормата хората да вършат неточности, само че въпросът е в мащаба, продължителността и чувствителността на информацията ".

Един погрешно ориентиран имейл тази година е включвал проектите за пътешестване на военачалник Джеймс Макконвил - шеф на щаба на американската войска, и неговата делегация за идното тогава посещаване в Индонезия през май. Мейлът е включвал цялостен лист с номерата на стаите, маршрута на Макконвил и още 20 души, както и детайлности за стаята му в хотел Grand Hyatt Jakarta, където той е получил огромен VIP апартамент. Командир-лейтенант Тим Горман, който е измежду представителите на Пентагона, съобщи, че Министерството на защитата на Съединени американски щати " е наясно с този проблем и се отнася съществено към всички неразрешени разкрития на следена информация за националната сигурност или следена некласифицирана информация ".

Зуурбиер е управлявал сходни интервенции за Токелау, Централноафриканската република, Габон и Екваториална Гвинея. Когато през 2013 година се заема с кода на Мали, бързо вижда поръчки за домейни като army.ml и navy.ml, които не съществуват. Подозирайки, че това в действителност е е-поща, той основава система за хващане на сходна преписка, която бързо се претрупва и стопира да събира известия. Зуурбиер споделя, че откакто е осъзнал какво се случва и е взел юридически съвет, е направил многократни опити да предизвести американските управляващи. Пред Financial Times той споделя, че е дал на брачната половинка си копие " за всеки случай, в случай че черните хеликоптери кацнат в задния ми двор ".

Нидерландецът дава и образец - един от сътрудниците на ФБР с военноморска роля се опитал да препрати 6 известия на военната е-поща и по простъпка ги изпратил в Мали. Едно от тях включвало незабавно турско дипломатическо писмо до Държавния департамент на Съединени американски щати по отношение на вероятни интервенции на Кюрдската работническа партия (ПКК) против турските ползи в Съединени американски щати. Същото лице е препратило и поредност от брифинги за вътрешния тероризъм в Съединени американски щати с надпис " Само за служебно прилагане " и световна оценка на битката с тероризма със заглавие " Не може да се дава на обществеността или на непознати държавни управления ". Включена е и " сензитивна " информация за напъните на Иранската революционна армия да употребява ирански студенти и приложението Telegram за осъществяване на шпионаж в Съединени американски щати. Някои чиновници са изпратили до Мали пароли, нужни за достъп до документи от предпазения продан на файлове с достъп на Министерството на защитата.

Много от имейлите са от частни реализатори, работещи с американската войска. Някои имейли съдържат номера на паспорти, изпратени от отрасловата организация към Държавния департамент - конструкция, която издава документи на дипломати и други лица, пътуващи по публични каузи за Съединени американски щати. Съобщава се също, че нидерландската войска употребява домейна army.nl, което също елементарно може да се обърка с army.ml. Има повече от дузина изтекли имейли от сегашни военнослужещи от Нидерландия, които включват полемики с италиански сътрудници за прибиране на муниции в Италия и обстоен продан на информация за нидерландски екипажи на хеликоптери " Апачи " в Съединени американски щати. Други включват разисквания на бъдещи разновидности на военни поръчки. Нидерландското министерство на защитата не е коментирало тематиката.

FT показва, че има и 8 имейла от австралийското министерство на защитата, предопределени за американски получатели, които са били пратени неправилно. Те включват презентация за проблеми с корозията, засягащи австралийските изтребители F-35, и справочник за артилерията. Австралийското министерство на защитата съобщи, че " не разяснява въпроси, свързани със сигурността ". Отделно, немското издание Der Spiegel написа, че разследващите служби на Съединени американски щати и Германия са изправени пред приключване на данни на техни чиновници заради потреблението на онлайн скенера за вируси VirusTotal. Става дума за лист с 5600 имена, включващ чиновници на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати, Киберкомандването на Съединени американски щати, Министерството на правораздаването и ФБР, както и на немските разследващи служби, Федералната престъпна работа и военното контраразузнаване. Всички те са регистрирани в платформата за IT сигурност VirusTotal. Изтичането визира и данните на чиновници на формалните органи на Нидерландия, Тайван и Англия. Съобщава се, че в мрежата са попаднали единствено имената и имейл адресите им.

Източник actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР